Stigle su nedvosmislene poruke iz Berlina: “Nova njemačka vlada tek je počela raditi na obuzdavanju Dodika”

Dodik će istrajati u pokušaju otimanja nadležnosti države BiH jer mora, kaže Bodo Weber, analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

U posljednjih 15 godina, i nakon tridesetak prijetnji secesijom i raznim referendumima, Dodik nikad nije išao dalje nego sad, smatra Veber i dodaje da se čini da prvi put teško može nazad.

– Kriv je Zapad, Dodik je proizvod slabosti Zapada. Njegova igra svih ovih godina počivala je na iskorištavanju slabosti SAD i EU. Stalno je testirao crvene linije Zapada. Iskusio je da je odbrana tih crvenih linija poprilično slaba te na kraju uvijek ponešto dobivao otkazujući prijetnje-najave. Ovaj put čini mi se da se Dodik preračunao – smatra Weber.

Navodi kako se odnos snaga na Zapadu počeo mijenjati na Dodikovu štetu.

– Ozbiljna prijetnja Dodikovog puta ka de facto secesiji počela je ozbiljno pomjerati odnos snaga, ali je taj proces još u toku. Američka ekipa koja je trenutno i dalje zadužena za zapadni Balkan potječe još pretežno iz Trumpove administracije. Nova njemačka vlada tek je počela raditi na obuzdavanju Dodika. Zato još nema konkretnijih mjera – ističe Weber.

Veber upozorava da Zapad secesionistički Dodikov projekt i prijetnju blokadom izbora mora shvatiti ozbiljno.

– Samo pojavljivanje Palmera i Eichhorst kao pregovarača već je bio znak da su pregovori o promjeni Izbornog zakona vođeni od lokalnih predstavnika EU i SAD u Sarajevu pali u krizu. Posljednje odgađanje pokazuje da od tog prljavog dila nema ništa.

Dakle, vjerujem da nema ništa od onoga što Dodik traži za otkazivanje secesije. Ali zbog propasti dogovora, ostaju Čovićeva i Dodikova prijetnja blokadom održavanja izbora te započeti put u secesiju. I to je nešto čim će se Zapad u idućih šest mjeseci morati ozbiljno pozabaviti, spriječiti – navodi.

– Godina 2022. u BiH će biti burna. Kao što sam već rekao, očekujem da će propasti cjelokupni paket dogovora Dodika i Čovića. Onda će se i Dodik i Čović sredinom godine snalaziti pred historijskom odlukom: da li ići dalje u rušenje političkog i ustavnog sistema.

U konfliktu sa Zapadom, bez obzira na sve njegove prošle i trenutne slabosti, oni ne mogu pobijediti – smatra Weber.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.