Stjepan Mesić iznenađen odlukom Zorana Milanovića: “Moram se sada i ja kandidirati”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, iznio je svoje stavove tokom posjete Azerbejdžanu u vezi s nedavnim političkim događajima u svojoj domovini, uključujući i odluku sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića. On je izrazio uvjerenje da će ova odluka učiniti opoziciju favoritom na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Mene je ta vijest iznenadila još više od vas. Međutim, kad složimo kartu ona je sasvim logična. Jer ako se siluje demokracija, ako se siluje na jedan brutalan način, kao što je bio ovaj izbor Turudića ako nevrijeme pravila demokratskog društva trebalo je na nekakav način reagirati. Predsjednik je izvrsno reagirao. Sada će se stvari i karte presložiti u Hrvatskoj,” rekao je Mesić za Novi list.

On je izrazio uvjerenje da će ova odluka učiniti opoziciju favoritom na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Sada će se presložiti sve karte. Sve što je dosad bilo na nekakav način predvidivo više nije predvidivo. Sada će se sve mijenjati. Ovo je jedan hrabar potez koji Hrvatsku vraća nazad na demokratski put,” dodao je Mesić.

Govoreći o korupciji, Mesić je istakao opasnost od široke korupcije koja uključuje podmićivanje velikog broja birača.

“Korupcija je opasna ako se događa kod pojedinaca. To je opasno. Ali nije katastrofalno. Međutim, ako se događa u širem krugu, ako se ide podmićivanjem širokog kruga birača, što se događalo, to je jedan nedozvoljen način na koji se podmićivalo glasačko tijelo,” rekao je Mesić.

Komentarišući nedavne političke turbulencije, Mesić je izjavio da je Hrvatska sada suočena s nepredvidivim situacijama.

“Ali Ustavni sud je poslao očito jednu poruku koja vraća Ustavni sud u normalu. Jer ako nisu došli na inauguraciju, to je pljuska i premijeru i HDZ-u,” zaključio je Mesić.

“Šta sad mogu, moram se sada i ja kandidirati”, našalio se na kraju Mesić.

Podsjetimo, nakon što je objavio da će biti kandidat za premijera, Zoran Milanović se oglasio na Facebooku i objasnio zašto je to učinio.

Iako su prve informacije bile da će dati ostavku prije samih izbora, sada tvrdi da će to učiniti “nakon sigurne izborne pobjede”.

“Odlučio sam kandidirati se kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. aprila ove godine.

Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz podršku nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”, objavio je Milanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.