Zoran Milanović se obrušio: “To je neprihvatljivo i opasno za hrvatski narod u BiH, ali i Hrvatsku”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je u utorak najavljeno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji, ali je tom prilikom kritikova hrvatsku vladu i premijera Andreja Plenkovića, kao i europsku birokraciju, jer “Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji”. Milanović ističe kako je ulazak Bosne i Hercegovine u EU važan za Hrvatsku iz više razloga, ali ključni je razlog taj što je ulazak BiH u EU ujedno “strateški, nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske jer u BiH živi i hrvatski narod, jer s BiH dijeli najdulju kopnenu granicu i jer su Hrvatska i BiH povijesno, kulturno i gospodarski duboko povezane prijateljske države”.

Hrvatski predsjednik je proteklih godina uporno zagovarao dodjelu statusa kandidata za BiH i početak pregovora o članstvu s BiH, štoviše, i danas je uvjeren kako je BiH to zaslužila i ranije.

Jednako tako je zagovarao i tražio od Vlade RH, koja predstavlja Hrvatsku u institucijama EU, da se hrvatskom narodu u BiH “osiguraju sva prava koja mora imati kao konstitutivan i jednakopravan narod BiH, a to znači i pravo na legitimno predstavljanje Hrvata u svim tijelima vlasti u BiH, uključujući i pravo Hrvata u BiH da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH” (Prema Ustavu BiH nijedan narod ne bira svoga člana Predsjedništva BiH, nego članovi Predsjedništva dolaze uz reda hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda).

“Ali, Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji jer do danas nije promijenjeno izborno zakonodavstvo.

Štoviše, u pregovore se ulazi s jasnom namjerom europske birokracije da od BiH stvori tzv. građansku državu u kojoj će se o pravima konstitutivnih naroda voditi računa još manje nego danas.

Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno, pogotovo jer je za očekivati da će se tijekom pregovaračkog procesa od vlasti u BiH tražiti dodatni ustupci i kompromisi”, naglasio je Milanović.

“Imajući sve to u vidu, izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je početak pregovora BiH s EU nazvao ‘najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade u ovom mandatu’ predstavlja vrhunac njegovog dodvoravanja briselskim birokratima.

Za njegovu političku karijeru možda to i jest uspjeh jer je u cijelosti došao u ravan s briselskim poimanjem prava Hrvata u BiH.

Ali, za hrvatski narod u BiH takvim ‘najvećim vanjskopolitičkim uspjehom Vlade’ kao da je popločen put u politički pakao.

Plenković se i sada hvalisa kako su partneri u Briselu čuli njegove poruke vezane uz BiH – prikazujući sebe kao veću Ursulu od Von der Leyen – iako svih ovih godina nismo ni čuli ni vidjeli da je bar jednom u Briselu ikome rekao – ne, dok se ne zajamče prava Hrvata u BiH!

Niti na jednom Europskom vijeću ili na sastanku svojih briselskih partnera Plenković nije posegnuo za pravom koje ima i koristi svaka suverena članica EU.

Kada se Hrvatskoj zabranilo da sudjeluje u misiji EU u BiH ili kada je visoki predstavnik za vanjsku politiku lagao o pravu Hrvatske kao članice EU ili kada su njegovi europski partneri legalizirali nelegalnog člana Predsjedništva BiH – Plenković nije ni pisnuo”, dodaje Milanović u saopćenju.

“Umjesto da je barem jednom, kada je mogao i morao, iskoristio pravo glasa koje Hrvatska ima kao punopravna članica EU i zaštitio interes hrvatskog naroda u BiH i nacionalni interes Hrvatske, Plenković sada u tsunamiju predizborne samohvale predstavlja kao svoj uspjeh čak i tešku i neizvjesnu sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Pravi se pri tome Plenković kao da ne zna da će baš ti njegovi briselski partneri dodatno nasrnuti na prava Hrvata u BiH jer za njih je jedino građanska BiH dovoljno dobra BiH da bude članica EU”, navodi.

Stav je Milanovića da BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH.

A Hrvatska kao punopravna članica EU mora iskoristiti sve instrumente – kao što to čine druge države članice kada štite svoje interese – da Hrvatima u BiH osigura takav status i zaštiti ne samo njih, nego i strateške nacionalne interese Hrvatske, stoji u saopćenju.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović perfidno: “Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u najvišoj državnoj instituciji”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.