Stvari su upravo otišle baš predaleko: Rusija zvanično upozorila Finsku, oglasila se Marija Zaharova

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je upozorila da bi pristupanje Finske odbrambenom savezu NATO izazvalo ozbiljnu reakciju Moskve.

Ovu informaciju je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije na zvaničnom Twitter profilu.

“Smatramo da je posvećenost finske vlade vojnoj politici nesvrstanosti važan faktor u osiguravanju sigurnosti i stabilnosti u sjevernoj Evropi.

Pristupanje Finske NATO-u imalo bi ozbiljne vojne i političke posljedice”, saopšteno je na Twitteru.

Govoreći na novinarskom brifingu u Moskvi, Zaharova je zaprijetila da ako bi bilo koja nordijska zemlja težila da se pridruži Alijansi, to „bi imalo ozbiljne vojne i političke posledice, što bi zahtevalo da naša zemlja preduzme recipročne mere“, izvestila je ruska novinska agencija, prenio je BBC.

„Smatramo posvećenost finske vlade politici vojne neutralnosti važnim faktorom u obezbjeđivanju garancija za sigurnost i stabilnost u sjevernoj Evropi“, rekla je Zaharova.

Iako Finska sarađuje sa Alijansom u nekim domenima i njeni predstavnici prisustvuju današnjem sastanku NATO u Briselu, ona se nije zvanično pridružila bloku.

Premijerka Sana Marin je prošlog mjeseca rekla da je „izuzetno mala vjerovatnoća“ da se Finska prijavi za članstvo u NATO tokom njenog mandata.

Rusija je suspendovana iz Vijeća Evrope nakon invazije na Ukrajinu, izjavio je u petak talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Više o tome čitajte na ovom LINKU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.