Tarik Filipović se “od nervoze” okrenuo, takmičar znao odgovor na polumilionsko pitanje, ali nije imao hrabrosti za nastavak

Zahvaljujući 32-godišnjem Eugenu Rožiću, u novom izdanju popularna game-showa “Milijunaša” uzbuđenja nije nedostajalo.

Srednjoškolski profesor iz Zagreba je kviz otvorio pitanjem za prelazak drugoga praga te stigao do pretposljednjeg, 14. pitanja koje se odnosilo na scenu iz spota legendarnog Michaela Jacksona.

Na tom je putu, završenu njegovim odustajanjem, na raspolaganju imao džokere “pola-pola” i “zovi”.

Na 10. pitanju pozivom je pokušao saznati je li Desmond Doss kao nenaoružani vojni bolničar spasio 75 života ne ispalivši ni metka u Američkom građanskom ratu, Drugom svjetskom ratu, Korejskom ili pak Zaljevskom ratu.

Odgovor džokera “zovi”, u Drugom svjetskom ratu, donio mu je 32.000 kuna (oko 9.000 KM op. “SB”). Naime, Doss je zaslužio najviše američko vojno odlikovanje, Medalju časti, spasivši spomenutih 75 života svojih suboraca tokom bitke za Okinawu.

O junaku Drugoga svjetskog rata koji je zbog priziva savjesti odbio nositi oružje govori i ratni ep Greben spašenih nastao 2016. godine u režiji Mela Gibsona.

Eugen, po struci fizičar i FER-ovac, uspješno je svladao i pitanje za dvostruko viši iznos rekavši da je putanja planetoida 589 Croatia smještena između putanja Marsa i Jupitera (a ne putanja Zemlje i Marsa, Jupitera i Saturna ili Saturna i Urana).

Likovna umjetnost

Što u lijevoj ruci drži Isus Krist na Da Vincijevoj slici “Spasitelj svijeta”, glasilo je pitanje za 125.000 kuna. Takmičar je ustvrdio kako mu je likovna umjetnost slaba tačka te zatražio posljednjega džokera čijom su upotrebom u suženu izboru ponuđenih odgovora ostali žezlo i kristalna kugla, a ispali kalež i hostija.

Za konačan odgovor odabrao je kristalnu kuglu i ostao u “vrućem stolcu” čekajući sljedeće pitanje za četvrt miliona kuna. Naime, slika renesansnog umjetnika poznata i pod nazivom “Salvator Mundi” prikazuje Krista s uzdignutom desnom rukom u znak blagoslova dok u lijevoj drži kristalnu kuglu.

Iako nije bio siguran je li božica Erida, u grčkoj mitologiji boginja razdora, zlatnu jabuku s natpisom: “Najljepšoj!” bacila na svadbi Agamemnona i Klitemnestre, Prijama i Hekube, Peleja i Tetide ili Menelaja i Helene, Eugen je naglasio da će biti hrabar i odgovarati.

Prethodno zaključivši kako su se od spomenutih svadbi, samo na onoj Peleja i Tetide okupili bogovi, za njihovu se i opredijelio. Bio je to tačan odgovor.

Hera, Afrodita i Atena tvrdile su da svakoj od njih pripada jabuka dok je konačnu odluku donio Paris kojemu je Afrodita zauzvrat obećala najljepšu ženu na svijetu. Sve se to događalo upravo na svadbi Peleja, kralja Ftije, i morske božice Tetide.

Koji se hrvatski grad, kao simbol ratova, pojavljuje u spotu “Earth Song” Michaela Jacksona? Bilo je to polumilionsko pitanje na kojemu je Eugen priznao da se neće usuditi odgovarati.

Istaknuo je zatim kako bi se, da nije odustao, odlučio za grad Karlovac, uz koji su se u ponudi odgovora nalazili i Gospić, Pakrac te Vukovar. Eugen bi naposljetku otvorio i posljednje 15. pitanje jer se među scenama spota za navedenu društveno angažiranu baladu snažne poruke pokojnoga kralja popa našao upravo Karlovac.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.