Tokom online Konferencije o BiH: Danski šef diplomatije Jeppe Kofod rukovodstvu RS-a zaprijetio sankcijama

Posljednje Vijesti

Tokom online Konferencije o Bosni i Hercegovini pod nazivom: “BiH-30 godina moderne nezavisnosti-izazovi i perspektive na putu članstva u EU”, ministar vanjskih poslova Danske Jeppe Kofod rekao je da teritorijalni integritet BiH ne smije biti ugrožen i da svi oni koji prijete tome suočit će se s ozbiljnim sankcijama.

Kofod je istakao da u Evropi nema mjesta onima koji prijete miru i stabilnosti.

“Ipak ove dvije godišnjice nisu razlog za slavlje jer je situacija u BiH veoma ozbiljna, kakva nije bila već godinama. Čujemo priče o otcjepljenju i raspadu države. Mi u Evropi uzimali smo mir u posljednjih četvrt stoljeća zdravo za gotovo, ali građani BiH znaju da on može biti krhak”, rekao je Kofod.

Dodao je da je trenutka politička kriza uzrokovana odlukama vlasti entiteta Republika Srpska te da će se suočiti sa sankcijama nastave li ići istim putem te je naglasio da se ustavno uređenje može mijenjati samo u skladu s Ustavom i u saglasnosti s drugim političkim liderima u zemlji.

“Ustav BiH treba biti unaprijeđen, on je uspostavio komplicirano uređenje. On je možda bio potreban kompromis u trenutku ratnih dejstava, ali danas predstavlja veliko opterećenje za zemlju”, tvrdi Kofod.

Slične stavove u smislu sankcija prije mjesec dana iznijeli su i predstavnici Švedske i Finske tokom sastanka ministara NATO saveza, ali i sastanka ministara vanjskih poslova EU, koji je održan u novembru prošle godine.

Također, ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde prije dva dana je osudila zapaljivu retoriku rukovodstva RS-a i poručila da podjele moraju prestati. S obzirom na sve izrečeno primjetan je sve veći interes skandinavskih zemalja za političku krizu u Bosni i Hercegovini te zalaganje za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

Na konferenciji su također učestvovali visoki predstavnik Christian Schmidt i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Leave your vote