U čast Ivice Osima: Austrijanci na jako specifičan način obilježavaju njegov rođendan…

Ivica Osim je vodeći Sturm osvojio dvije titule prvaka Austrije, Superkup i Kup Austrije. Igrali su i u Ligi prvaka tri puta.

Naš stručnjak je nedavno dobio i priznanje u Grazu, a u prošlosti je postojala inicijativa da se stadion u Gracu zove upravo po njemu, ali kako je već imao sponzorsko ime, donesena je odluka da Osim dobije ulicu.

O veličini Ivice Osima i tome koliko ga ljudi poštuju u Austriji možda najbolje govori i najava da će u čast njegovog rođendana biti prikazan i film “Ivica Osim – jedna legenda puni 80 godina”.

https://www.facebook.com/311873952158592/photos/a.798360780176571/4206667542679194/

 

Film posvećen Ivici Osimu, koji je nedavno proglašen najboljim trenerom u Austriji u posljednjem desetljeću prošlog stoljeća bit će prikazan na nacionalnoj televiziji ORF.

Ivica Osim rođen je u Sarajevu, 6. maja 1941. godine.

Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati fudbal u Željezničaru. Nakon izlaska iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/60. Za klub je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. 1970. godine odlazi u Francusku gdje će igrati za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Štraus je, kako je još bio poznat zbog plave kose, nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na EP 1968. godine. Za to vrijeme nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka.

Plijenio je nevjerovatnom tehnikom i lakoćom s kojom je prelazio protivničke igrače. Činilo se kao da igrači padaju oko njega, a kada ne bi asistirao saigračima, sam bi postizao golove. Nerijetko su radio i novinski reporteri s čuđenjem izvještavali kako sve to uspijeva, uprkos usporenim pokretima. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana, navodi se na službenoj stranici Željezničara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.