U Norveškoj odali počast žrtvama genocida, među govornicima i ambasador Nedim Makarević

U Oslu odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici održano je u prostorijama Holokaust centra u Oslu u organizaciji Saveza udruženja građana iz BiH u Norveškoj.

Među govornicima su bili ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, predsjednik tog udruženja Inan Begić te predstavnica Memorijalnog centra Potočari.

Prisutne je pozdravio predstavnik Centra Øivind Kopperud, koji je naglasio važnost saradnje te institucije i Saveza udruženja sa bosanskom dijasporom u Norveškoj te ih pozvao na bližu saradnju.

Predsjednik Saveza Begić je iskoristio priliku u svom govoru da pozove norveške političare i javnost da rade na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici te da se angažiraju u radu protiv ekstremnih ideologija, dok je ambasador Makarević naglasio potrebu da se genocid nikad ne smije ponoviti.

U okviru programa otvorena je i interaktivna digitalna izložba bosanskog akademskog umjetnika Elemedina Žunića, a prikazan je i film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, “Quo Vadis, Aida?”.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.