Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata poručilo Kordiću: “No pasaran, gospodine gradonačelniče”

Udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Mostar zatražilo je prije nekoliko mjeseci prijem kod gradonačelnika Mostara Marija Kordića – a ovaj poziv još nije stigao, kako su naveli.

Saopćenje UABNOR-a Mostar ovim povodom prenosimo u cijelosti.

“Prije nešto više od četiri mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar službeno je zatražilo prijem kod gradonačelnika Mostara, gospodina Marija Kordića, sa najavljenom temom razgovora o zaštiti spomeničkog antifašističkog naslijeđa u Gradu, sa posebnim akcentom na Partizansko spomen groblje.

Vrijeme prolazi a poziv za razgovor ne stiže. U međuvremenu gradonačelnik je upriličio brojne druge susrete, od kojih mnogi nisu ništa značajniji od ovog koji izbjegava.

Paralelno sa šutnjom o susretu u javnost kontinuirano plasira priče o obnovi Partizanskog spomen groblja od kojih, nakon i površne analize zaključujemo da je tobožnja obnova u funkciji daljnje devastacije.

U tom smislu podsjećamo gospodina Kordića da je:

– Partizansko spomen groblje Nacionalni je spomenik BiH prve kategorije i da svi njegovi planovi o otvaranju restorana, adrenalin parka, parkinga, amfiteatra, parka za pse itd jesu samo iluzija koju će morati prebaciti na neko drugo mjesto, jer obnova i način obnove nacionalnih spomenika nije njegova nadležnost.

Gradonačelnik bi morao znati da kompleks Partizanskog spomen groblja nije dio nikakve ‘Trimuše’ nego zaseban zaštićeni kompleks, a da se trim staza nalazi na istom brijegu, ali sa druge strane.

Insistiranje na tome da je Partizansko spomen groblje dio trim staze vrijeđa žrtve tamo obilježene, ali i porodice žrtava te sve poštovaoce njihovog djela.

Čini nam se da je sve to dio davnog plana da se napravi prenamjena ovog atraktivnog prostora, koji poratnim politikama u Mostaru smeta.

Neka gradonačelnik prvo izvrši sve zakonske obaveze Grada prema ovom spomeniku pa onda planira daljnje poteze.
Minimalna sredstva planirana budžetom Grada za održavanje ovog spomenika uglavnom se ne utroše.

Zanima nas na šta se preusmjere i zašto?

Ulaz u kompleks Partizanskog spomen groblja pretvoren je u javni nelegalni parking.

Pored svih upozorenja i zahtijeva da se to spriječi nikada ništa nije poduzeto. To nelegalno parkiranje i ulazak, čak i kamiona, devastira ovaj kompleks, ali i pokazuje odnos Grada prema ovom vrijednom spomeniku.

Zbog nečinjenja gradske uprave i administracije, koje je nastavak politike prethodnog gradonačelnika, ako se nastavi propagirati devastaciju ovog spomenika, ne preostaje nam ništa drugo do ići prema odgovarajućim državnim, entitetskim i pravosudnim organima.

No pasaran, gospodine gradonačelniče”, navodi se u saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.