Udruženje tužilaca i sudija se oglasilo o presudi u predmetu Zijad Mutap i drugi

Iz Zajedničkog koordinacionog tijela (ZKT) sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine podsjetili su na složenu obavezu da se sudi nezavisno i nepristrasno na bazi predočenih dokaza, koje se ne priklanja očekivanjima javnosti i eventualnim predrasudama i željenim ishodima.

Kako navode, oni su reagovali nakon medijskih reakcija i natpisa na socijalnim mrežama o prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu Zijad Mutap i drugi te su skrenuli pažnju članovima udruženja i javnosti na pretjerani stepen neprimjerenosti reakcije i dodatno produbljivanje problema prema pravosuđu.

Poziv na odgovorno korištenje javnog prostora

“Na ovaj poziv možemo odgovoriti samo donošenjem zakonite i pravilne presude.

Ona će biti pravedna ako je provedena predviđena procedura i ako je donešena na osnovu nedvosmisleno utvrđenih dokaza.

Odstupanje od ovog aksioma uvodi pravosuđe u zonu proizvoljnog dijeljenja pravde koja stoji izvan zakonskih odredbi.

ZKT ima obavezu da se usprotivi takvim trendovima i ovom prilikom poziva na odgovorno korištenje javnog prostora i neostrašćenu i stručnu analizu i interpretaciju sudskih odluka”, naveli su – prenosi N1.

Ističu da se uvjerljivost i prihvatljivost bilo koje sudske odluke može i smije provjeravati samo na osnovu detaljnog obrazloženja iste kroz predviđeni institucionalizirani postupak, te adekvatnu i konstruktivnu kritiku stručne i opće javnosti.

“Takvu mogućnost osigurava dvostepenost postupka i upravo ima za cilj kontrolu donošenja odluka. Donošenje konačnih zaključaka i podizanje tenzija na bazi izricanja prvostepene presude ZKT smatra krajnje neodmjerenom reakcijom koja ne vodi računa o posljedicama po dignitet suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa”, dodali su iz ZKT-a.

“Koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo”

Zatim su osudili, kako kažu, ishitrene neargumentovane reakcije i uvredljive stavove o presudi ovog vijeća i pravosuđa u cjelini.

“Koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo sve nosioce pravosudne funkcije na složenost stanja u bh pravosuđu i izrazito visokog stepena nepovjerenja javnosti u naš rad, te da nas društvena uloga koja nam je povjerena obavezuje da svakom našom odlukom (tužilačkom i sudskom) gradimo pravednije, otpornije i naprednije društvo koje će imati volju, mogućnost i kapacitet da se uspješnije nosi sa znakovima ovog vremena”, zaključili su iz ZKT-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.