“Uzalud vam trud svirači” Milorad Dodik najavio povlačenje sudija iz Ustavnog suda BiH, ali i bez njih neće biti blokiran rad

Predsjednik RS-a i lider najjače stranke sa sjedištem u Banjoj Luci jučer je, između ostalog, najavio i povlačenje sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji su birani u bh. entitetu gdje je Dodik alfa i omega.

On je kazao da i na taj način želi pokazati opredijeljenost prema Dejtonskom sporazumu i da je to jedini način da se održi „kakva-takva BiH“.

“Naredne sedmice ćemo održati sjednicu NSRS-a na kojoj ćemo donijeti odluku o povlačenju sudije iz Ustavnog suda BiH iz RS-a. U ponedeljak ćemo dogovoriti kada će se tačno ta sjednica održati”, naglasio je Dodik.

“Uzalud vam trud svirači”

No, za pretpostaviti je da Dodik zna, kao i njegovi savjetnici pravnici da Ustavni sud BiH definiše i tu situaciju, i to u članu 39.

“Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati”, stoji u Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Dakle, ukoliko “tri plus jedan” sudija poslušaju Milorada Dodika, to će značiti da se ta sjednica Ustavnog suda odgađa.

Ukoliko se i na narednoj ponovi isti scenario – sjednica će se održati.

Stoga su Dodikove prijetnje bespredmetne, ali istovremeno i opasne s obzirom da je on prije nekoliko sedmica najavio kako “nagovara i Hrvate u BiH da napuste institucije BiH”.

Podsjetit ćemo da su državni parlamentarci iz RS-a, predvođeni SNSD-om, napustili posljednju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Prema nezvaničnim informacijama isto bi se moglo dogoditi i na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH, ukoliko ne prođu projekti koje su važni za RS-, a tu je trenutno na broju jedan Nova istočna interkonekcija što predstavlja izgradnju plinovoda iz Srbije prema BiH. Tu je i interes HDZ-a, a riječ je o Južnoj interkonekciji, o čemu smo pisali u više navrata.

Podsjetit ćemo da je nedavno i Dragan Čović spomenuo kako ne bi imao ništa protiv “vraćanja na izvorni Dejton” uz poništenje svih odluka visokih predstavnika u BiH.

Time je potpuno preuzeo matricu svog partnera iz Banje Luke – piše Klix.ba.

“Što se mene tiče mogli smo povući sve odluke svih visokih predstavnika da imamo izvorni Dayton pa radite svoj posao. Preuzmimo odgovornost i zatvorimo mogućnost da neko drugi donosi odluke umjesto nas”, zaključio je Čović.

ČITAJTE I OVO: Igor Stojanović “hladno” odbrusio Miloradu Dodiku: Ne postoji nikakvo “muslimansko ujedinjenje” protiv RS‐a ili protiv Hrvata

Potpuno je jasno da i jedan i drugi imaju pritiske centrala iz susjednih zemalja, odnosno iz Beograda i Zagreba, ili malo onih dalji što je slučaj kod lidera SNSD-a pa on sluša i šta došaptava Moskva ili jednostavnije i bliže – ruski ambasador u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.