Valentin Inzko, Bogić Bogičević i Bisera Turković u rezidenciji austrijske ambasade u BiH: “Ovakav prijateljski čin mi nikada nećemo zaboraviti”

Austrija i Bosna i Hercegovina ove godine proslavljaju 30. godišnjicu bilateralnih veza.

Tim povodom dr Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, prisustvovala je svečanom prijemu u rezidenciji austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.

“Dok slavimo 30. godišnjicu priznanja nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine i uspostavljanja diplomatskih odnosa, podsjećam vas da su naše kulturne i historijske veze mnogo dublje i starije.

Mi smo na te veze ponosni. Austrija je bila i ostala prisutna i aktivna u skoro svakom segmentu bh. društva. Od prihvatanja izbjeglica, humanitarne pomoći i obnove zemlje do podrške kulturi, reformama, investicijama i napretku BiH ka EU.

Austrija je najveći strani investitor sa 2,78 milijardi KM. To je zemlja s kojom u trgovinskoj razmjeni imamo veliki suficit i to dovoljno govori o njihovom odnosu prema nama i njihovim čvrstim nastojanjima da pomognu našoj zemlji.

Austrija je imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu, a velikodušno su nam poklonili najveći broj vakcina – pola miliona. Ovakav prijateljski čin mi nikada nećemo zaboraviti”, poručila je, između ostalog, ministrica Turković.

Ona je istakla da je u jačanju odnosa značajnu ulogu je odigrala i bh. dijaspora u Austriji – oko 170.000 bh. državljana koji žive u ovoj zemlji.

No sudeći prema fotografijama vodila se rasprava iza zatvorenih vrata. O čemu su razgovarali Valentin Inzko, Bogić Bogičević i Bisera Turković, saznat ćemo uskoro…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.