Valentin Inzko jako ozbiljan, otvoreno je progovorio o strahu: “Milorad Dodik može da se plaši Christina Schmidta”

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko poručio je svom nasljedniku da ne dolazi bez bonskih ovlasti. Oodržan je i sastanak ambasadora država članica Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini. Tema ista – novi visoki predstavnik u BiH. Iz Beograda osude, iz PIC-a čestitke Christianu Schmidtu. Uz, naravno, izuzeće Rusije. Nisu danas izostale ni reakcije na sastanak u Beogradu.

Na pitanje čemu sastanci u Beogradu i uznemirenost u RS od Christiana Schmidta, Inzko za N1 odgovara…

Inzko o Dodiku

“Može da se plaši Milorad Dodik. Ali drugi srpski političari nemaju šta da se plaše. Ne treba da se plaši. On će provoditi Dejtonski sporazum i svako ko će provoditi Dejtonski mirovni ugovor ne mora da se plaši. Možda se plaši Dodik jer je on svjestan da krši Dejtonski ugovor”.

Sastanak kod Vučića je ništa novo u odnosu Srbije prema Bosni i Hercegovini. Kaže ovo potpredsjednik SDA, Safet Softić. Politička predstava da se pokaže kako Srbija vodi računa o RS-u, time i BiH.

“To su politički događaji za jednokratnu upotrebu. Koji u konačnici jačaju prije sveg Vučićevu poziciju u Srbiji, a s druge strane na taj način Vučić daje podršku Dodiku i onome što radi u BiH. Čini mi se da je to što snažnije razvaljivanje ove države po svim šavovima”, ocjenjuje Softić.

Bosanski Srbi ovdje trebaju rješavati svoje probleme unutar BiH. I u državnim institucijama. Odlazak u Beograd po pamet nikad nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini. Rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

“Bosanski Srbi su zaštićeni kroz entitetsko glasanje. Imaju entitet koji se nepravedno zove samo po srpskom narodu. I te stvari ćemo morati u budućnosti mijenjati. Očekujemo da visoki predstavnik tu stvar okonča. Da kaže Srbiji koja je njena odgovornost, uloga i obaveza. To što danas razgovaraju neće zaustaviti određene procese”, smatra Salkić.

Predstava za narod

Još jedna predstava za sluđeni narod, ocijenio je potpredsjednik SDP-a, Vojin Mijatović.

“Današnji sastanak nije ništa novo nego još jedna predstave za sluđeni narod, koji je dobio novog visokog predstavnika. Ključno je jedno jedino pitanje. Da li će novi šef Schmidt imati mandat da raskine saradnju sa kriminalom na vlasti i uvede BiH u EU i NATO? Ili još nismo na dnevnom redu međunarodne zajednice? Sve drugo nisu bitna pitanja”, navodi Mijatović.

“Jedna predstava za javnost. U potpunosti podržavam dolazak novog visokog predstavnika. Iza njega stoji jedna snažna evropska država. Nadam se da će upravo novi visoki predstavnik uvesti BiH u NATO. I da ćemo obezbijediti sigurnost naroda”, dodaje Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a.

Svetlana Cenić, između ostalog, na Twitteru piše: To što parlamentarne stranke idu kod Vučića, zapravo jača Vučića i time pokazuje Njemačkoj da je on taj koji može da drži Republiku Srpsku pod kontrolom – prenosi N1.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.