Važna vijest o domovini je objavljena: Šef NATO-a Jens Stoltenberg spomenuo Bosnu i Hercegovinu, govorio je i o ratu u Ukrajini

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se novinarima drugog dana sukoba između Rusije i Ukrajine.

Ciljevi Kremlja nisu ograničeni samo na Ukrajinu, kazao je Stoltenberg te poručio da je Rusija tražila da se pravno obavežu po pitanju širenja NATO-a.

“Svijet će Rusiju i Bjelorusiju smatrati odgovornim za njihove akcije. Rusija je agresor.. Odluka Putina je jako loša, Rusija će plaćati cijenu u narednim godinama. Moramo biti spremni da uradimo i više čak iako to znači da moramo platiti cijenu jer pred nama je dug put. Ljudi u Rusiji moraju znati da rat protiv Ukrajine neće voditi boljoj budućnosti”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je u svom obraćanju spomenuo i Bosnu i Hercegovinu

“Mi smo se orijentisali na odbranu. Hiljade dodatnih trupa smo poslali u istočne dijelove saveza. Imamo 100 aviona, 20 nosača brodova. Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Naš kolektiv odgovor mora biti više pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine. Da bismo im pomogli da uspiju u svojim demokratskim reformama. Ova kriza demonstrira koliko je važno da SAD i Evrope stoje zajedno”, rekao je između ostalog Stoltenberg.

Izjava šefova država i vlada NATO saveza po pitanju ruske invazije u Ukrajini

Šefovi država i vlada članica NATO saveza su u zajedničkoj izjavi osudili rusku invaziju u Ukrajini, navodeći da je taj potez “užasna je strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički”.

U izjavi navode da su se sastali u petak da razgovaraju “o najvećoj prijetnji euroatlantskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko decenija.”

“Najoštrije osuđujemo invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu, koju je omogućila Bjelorusija. Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoj vojni napad, da povuče sve svoje snage iz Ukrajine i da se vrati sa puta agresije koji je izabrala”, izjavili su.

Navode da je ovaj “dugo planirani napad na Ukrajinu, nezavisnu, mirnu i demokratsku zemlju, brutalan i potpuno ničim izazvan i neopravdan”.

“Žalimo zbog tragičnog gubitka života, ogromne ljudske patnje i razaranja uzrokovanih akcijama Rusije. Mir na evropskom kontinentu je fundamentalno srušen. Svijet će Rusiju, kao i Bjelorusiju, smatrati odgovornim za njihove postupke”, naveli su.

Poziv za države svijeta

Pozvali su sve države svijeta da osude ovaj napad, uz riječi: “Niko ne bi trebao da bude zavaran salvi laži ruske vlade.”

Izjavljuju da Rusija snosi punu odgovornost za ovaj sukob, te da je ta zemlja “odbacila put diplomatije i dijaloga” koji su joj više puta nudili NATO i saveznici.

Također ističu da je Rusija prekršila međunarodno pravo, uključujući Povelju UN, te da postupci Rusije predstavljaju “flagrantno odbacivanje principa sadržanih u Osnivačkom aktu NATO-Rusija”.

Podcrtali su da je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu “užasna je strateška greška, za koju će Rusija platiti veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički, u godinama koje dolaze.”

Dodaju da su Rusiji već uvedene ogromne sankcije bez presedana.

“NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim zainteresovanim stranama i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU”, stoji u izjavi, te se dodaje da su, na poziv generalnog sekretara, na sastanku također bili prisutni predstavnici Finske, Švedske i Evropske unije.

Izrazili su solidarnost sa demokratski izabranim predsednikom, parlamentom i vladom Ukrajine i sa “hrabrim narodom Ukrajine koji sada brani svoju domovinu.”

“Naše misli su sa svim poginulima, povrijeđenim i raseljenima u ruskoj agresiji i njihovim porodicama. NATO ostaje privržen svim temeljnim principima koji podupiru evropsku sigurnost, uključujući i to da svaka nacija ima pravo da izabere svoje vlastite sigurnosne aranžmane”, izjavili su državni šefovi NATO članica.

“Nastavit ćemo pružati političku i praktičnu podršku Ukrajini dok se ona nastavlja braniti i pozivati druge da učine isto. Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode. Ova principijelna pozicija se nikada neće promijeniti”, dodali su – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.