Velika blamaža za Dodika i “ekipu oko njega”, ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde direktno osudila zapaljivu retoriku!

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila povodom obilježavanja neustavnog dana entiteta RS da njena zemlja osuđuje zapaljivu retoriku lidera RS-a.

“Zajedno sa partnerima iz Evropske unije Švedska osuđuje zapaljivu retoriku koju su koristili lideri RS tokom proslave 9. januara”, rekla je Linde.

Dodala je da sva retorika i akcije koje izazivaju podjele moraju prestati i biti zamijenjene konstruktivnim potezima naprijed koji će biti u interesu naroda Bosne i Hercegovine.

Njena izjava dolazi nakon što su predstavnici Evropske unije osudili huškačku retoriku koju su čelnici RS koristili tokom proslave 9. janura. Također zapriječeno je sankcijama u slučaju da se situacija pogorša.

“Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje.

Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU”, poručeno je u saopćenju koje potpisuje Peter Stano, glasnogovornik Službe za vanjske i sigurnosne poslove EU.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.