Visoki predstavnik Christian Schmidt oštro i direktno poručuje, bez uvijanja: “Jasno sam kazao da za izbore ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona”

Postupak pred Sudom BiH „probudio“ entitet RS: Dodik i dodikovci po svom – bijesni, bljuju vatru, prijete otcjepljenjem! Nakon ročišta pred Sudom BiH, Milorad Dodik, odbrana i stranačka linija uzburkana! OHR nedvosmisleno objasnio secesionistima zašto se NE MOGU otcijepiti! Nakon ročišta pred Sudom BiH, Milorad Dodik, odbrana i stranačka linija uzburkana! OHR nedvosmisleno zaprijetio secesionistima!

Danas je u Sudu BiH održano ročište Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, i Milošu Lukiću, v. d. direktora „Službenog glasnika RS“, Milošu Lukiću, a koji su optuženi za krivično djelo „Nepoštivanje odluka visokog predstavnika“.

Nakon održanog ročišta ovom dvojcu – reakcije se ne smiruju. Milorad Dodik, baš kao i njegov advokat Goran Bubić, poručili su da je posrijedi „farsa“, a Radovan Višković, predsjednik NSRS-a, otišao je korak dalje i otvoreno zaprijetio „rušiocima RS-a“.

Ovakva secesionistička politika iz manjeg bh. entiteta dugo traje – na posljedice su upozoravali svi evropski zvaničnici, Američka ambasada i ambasadori, ali i sam visoki predstavnik – Christian Schmidt.

OHR jasan, Dodik nastavlja s vrijeđanjem

FACE je kontaktirao OHR povodom opetovane secesionističke retorike, ali i secesionističkih radnji. Kako su kazali za taj portal iz Ureda visokog predstavnika, veliki problem u Bosni i Hercegovini predstavljaju izborne prevare. Potcrtavaju da se u svakom trenutku moraju poštovati standardi Dejtonskog sporazuma.

„Jasno sam kazao da za izbore ove godine moraju napraviti izmjene Izbornog zakona. To je prvi prioritet od Četrnaest prioriteta Evropske unije.

Još uvijek je aktuelna i važna tema izbornih prevara. Zato se ne postavlja pitanje hoćemo li mi to učiniti nego to treba učiniti što je prije moguće.

Što se te teme tiče, to znači da se moraju ispoštovati standardi onakvi kakvi postoje na međunarodnom planu, ali i u Dejtonskom sporazumu.

Ove izmjene Izbornog zakona nisu ustupak bilo kojoj stranci. Oni koji suvereno odlučuju su građani i građanke.

ČITAJTE I OVO: Dodik frapirao, Cvijanović šokirana: “Ovo se nikada ranije nije dešavalo”

ČITAJTE I OVO: Premijer RS Radovan Višković i predsjednik NSRS Nenad Stevandić opasno prijete

ČITAJTE I OVO: “Procurili detalji”: Milorad Dodik se izvinjavao u Sudu Bosne i Hercegovine, Vulić “dobila žuti karton”

ČITAJTE I OVO: Pogledajte snimak sramotnog incidenta ispred Suda BiH nakon ročišta Dodiku: Zašto ovaj lik traži da ga zovu “ekselencijo”?

Nekad me pomalo naljuti kad steknem osjećaj da se u praznom prostoru, na političkom nivou, diskutuje… a prava građana i građanki su na nekom drugom nivou“, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.