Vladimir Vasić iz Istočnog Sarajeva ima snažnu poruku zbog slučaja Memić: “Dženane, nepoznati brate, pomolio sam se danas našem Bogu, i mom i tvom…”

Reakcije na presudu optuženima u predmetu Dženan Memić stižu iz svih dijelova BiH. Emotivnu poruku danas je uputio i sociolog Vladimir Vasić, stručni saradnik na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Danas je izrečena presuda za petero optuženih u predmetu “Zijad Mutap i drugi” koji se vodio pred Sudom Bosne i Hercegovine u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića. Optuženi su u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvatila je Zijada Mutapa, zatim njegovu kćerku Alisu Ramić koja je bila sa Dženanom u noći februara 2016. kada je mladić stradao. Među optuženima bili su i policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Bili su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa sa ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je preminuo.

Zatim su, kako je navodilo Tužilaštvo, prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

“Oprosti nam Dženane. Nisam te lično poznavao. Nisam čak ni, oprosti mi, mnogo pažnje posvetio kad sam čuo u medijima da je “u saobraćajnoj nesreći povrijeđen mladić…”.

Brecnula me vijest da si izdahnuo na koševskom KUM-u. Jezivo ga se i ja sjećam iz ličnog iskustva.

Došao sam na njega, u ljeto, baš sa Ilidže, nesvjestan, dezorjentisan, ugruvan, sa dosta manjim povredama ali ni ja nikad nisam, o svojim povredama glave, saznao istinu.

Ne znam otkud mi u saobraćajnoj nesreći atipične povrede. Ali, preživio sam. Hvala Bogu.

Time se okončalo sve. Prihvatio sam “istinu” iz policijskog zapisnika. Za tebe je nažalost život imao drugi plan. Čudesna je ta Ilidža. Misterija. Očito – piše Vasić.

“Pomolio sam se danas našem Bogu, i mom i tvom, znaš i sam da je isti jer si i ti bio isti kao ja, vjerovao si u neko bolje sutra, da ovozemaljska pravda bude bar sudski zadovoljena!

Nažalost jad i čemer sistema u kome živimo pokazao je, sramnom presudom, svoje pravo lice. Počivaj u miru.

A mi ćemo, bar na ovaj način, svjedočiti postojanje mladića koga je progutao jad i čemer sistema u kome živimo.

Čekaćemo istinu koja je, vjerujem, vrlo blizu. Istina koja će biti putokaz svima nama, a koju si ti platio svojom glavom, Dženane… nepoznati brate – ističe Vasić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.