Vojnici iz 20 zemalja na velikoj vojnoj vježbi u BiH

Vojnici iz 20 zemalja okupiće se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini od 17. oktobra do 22. novembra, saopšteno je iz Evropske mirovna misije BiH (EUFOR).

Okupljaju se kako bi “demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR-a da pruže doprinos bezbjednog i stabilnog okruženja za stanovnike Bosne I Hercegovine”.

“Kao i prethodnih godina, EUFOR će privremeno povećati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, ojačati patroliranje i držati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama, tijesno sarađivati sa Oružanim snagama BIH, lokalnim zajednicama i organima za sprovođenje zakona”, navodi se iz EUFOR-a.

Ističe se i kako ova vojna vježba pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

Trenutno je u BiH 1.100 vojnika EUFOR-a, ali se aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može angažovati ukupno 3.500 vojnika.

Mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine.

Na početku ih je bilo oko 7.000, ali je taj kapacitet smanjivan kako se popravljala bezbjednosna situacija u zemlji.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, te “doprinos sigurnom okruženju”.

Na terenu se provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao “Berlin Plus”.

Brojni detalji ovog sporazuma između NATO-a i EU-a nose oznaku tajnosti, a ono što je poznato je da je između institucija EU-a i NATO-a osigurana razmjena povjerljivih podataka.

Prema sporazumu iz 2003. godine, EU i NATO mogu u bilo kom trenutku, u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje bezbjednosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se odbranile od napada ili prijetnje napadom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.