Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović o dodatnim snagama EUFOR-a u BiH: “Čak je krenulo prilično nenajavljeno”

Novopristigle snage EUFOR-a pripremaju se za pojačane operativne patrole za podršku partnerima u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Misije EUFOR Althea.

EUFOR je objavio i video na kojem se mogu vidjeti nove snage u EUFOR-a u pokretu, a pokrete su danas primijetili i mediji.

Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, bit će raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je ranje iz EUFOR-a.

Značaj raspoređivanja novih snaga

Iz EUFOR-a su tada naveli kako bi „pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini“.

„Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, saopćio je ranije EUFOR.

Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović smatra da dolazak novih snaga EUFOR-a znači mnogo za sigurnost BiH.

„Čak je krenulo prilično nenajavljeno, kad se počelo pričati o eventualnom prodoru Rusije na Balkan. Te snage sigurno da će pojačati sigurnost u BiH.

Čak je najavljeno, dato doznanja da one mogu biti povećane na 3.500 ljudi. Treba imati u vidu da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg spomenu BiH, što znači da može doći do raspoređivanja NATO trupa u BiH“, kazao je Kazazović za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, bitno je da se među ovih 1.100 vojnika koji će se sada nalaziti u BiH dolaze austrijski, bugarski, rumunski i vojnici drugih zemalja.

„To su i vojnici NATO-a. Neće njih njihove zemlje ostaviti „na suhu“, ako dođe do nekakvog zaoštravanja situacije, mada ja vjerujem da neće doći“, rekao je Kazazović.

Nadalje, Kazazović u svemu vidi utjecaj na političke procese u BiH.

„Nije samo riječ o vojnoj, nego i o političkoj komponenti i očigledno da se satavovi nekih koji su u BiH izazivali modifikuju, odnosno prilagođavaju situaciji.

Vidimo da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović potpuno korigovao svoj stav. Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je dozvolio da Srbija u UN-u glasa za sankcije u Rusiji. Dodik je ostavljen prilično sam i on se, također, prilagođava situaciji, poziva izbjeglice, pomaže Ukrajini itd“, zaključio je Kazazović.

Inače, snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1.100. To osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

“Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja”, navode iz EUFOR-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.