Vrhovni komandant NATO-a pred američkim Kongresom: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

NATO-ov vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a (USEUCOM) general Christopher Cavoli, svjedočio je danas pred američkim Kongresom.Cavoli je odmah na početku rekao da NATO nije savez s jednim problemom i da SAD nije zemlja s jednim problemom.

“Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Evropi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD-a.

Također, nisu nepovezane sa ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO-a po pitanju rezervnih snaga”, naveo je Cavoli.

U nastavku je rekao da se to odnosi prvenstveno na snage koje su raspoređene unutar misije na Kosovu (KFOR) i u BiH (Misija EUFOR Altea)

“Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovest ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi”, dodao je Cavoli.

Potom se dotaknuo i rezervnih snaga NATO-a u EU misiji Altea.

“Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem”, zaključio je Cavoli.

“Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje”, dodao je Cavoli.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini također imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

“Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije.

Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom”, stoji u Cavolijevoj izjavi – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.