Vrhunac licemjerja SNSD-a, ovi izgleda nemaju granice: Nikola Špirić optužio “političko Sarajevo” za blokadu institucija

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) optužio je “političko Sarajevo” za blokadu državnih institucija.

Nedugo prije njega to je poručio i predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Ovaj stav su istakli nakon što je otkazana za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj se po hitnom postupku trebao razmatrati Čovićev prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona. Sjednica je otkazana, jer nedolaskom delegata SDA Bakir Izetbegovića, Asima Sarajlića i Amira Fazlića nije bilo kvoruma.

“Malo je ko očekivao da će SDA na ovakav način braniti Bosnu i Hercegovinu, blokadom institucija. Očekivao sam da ćemo razgovarati o onome što je godinama prioritet – Izbornom zakonu.

Sjednice nije bilo i za sutra je ponovo zakazana. Za očekivati je da ćemo sutra imati kvorum”, naglasio je Špirić.

Smatra da rješenje za, kako je naveo, budućnost Bosne i Hercegovine treba tražiti u samoj Bosni i Hercegovini te da nije dobro rješenja tražiti u drugim državama.

Ne misli da političari iz Republike Srpske blokiraju državne institucije.

“Godinu dana mi iz RS-a, na zahtjev entitetskih institucija, smo inicirali brojne teme o kojima smo željeli razgovarati, a koje su u interesu svih nas.

Sa bošnjačke strane nije bilo odgovora, niti se željelo razgovarati”, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, najgore za budućnost Bosne i Hercegovine je što se ovo može iščitati kao:
“Bosna i Hercegovina to smo mi, svi ostali koji ne misle kao mi – doviđenja”.

“Nažalost to je najteži odgovor 30 godina nakon Dejtona. Vjerujem da će razmisliti”, dodaje.

SNSD i druge političke stranke iz RS-a blokiraju rad državne vlasti od odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Špirić je ponovio da ne misli da je na djelu blokada za koju su odgovorne stranke iz ovog entiteta.

“Institucije nisu blokirane, već nije bilo spremnosti političkog Sarajeva na razgovor. To se iz dana u dan pokazuje da je kontraprdouktivno. Nema međunarodne agresije kojom će se propisati kakva će budućnost Bosne i Hercegovine biti.

To nam govore i međunarodni prijatelji. Učtivo nas saslušaju i kažu nam: ‘Izvolite u institucije i donosite rješenje koje vam odgovara'”, istakao je Špirić – prenosi Klix.

Kako je kazao, inat politika nije u interesu građana. Bakir Izetbegović, također zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, je, obrazlagajući zašto delegati SDA nisu došli na sjednicu, poručio da je Čovićev prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona “nakaradan”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.