Vrlo jasne i nedvosmislene poruke iz Brisela upućene političarima u RS: “Bojkot i blokada institucija BiH su neprihvatljivi”

Radio Slobodna Evropa dobio je komentar iz Brisela nakon posljednjih politčkih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnici Evropske unije (EU) upozoravaju da je neprihvatljiva blokada institucija Bosne i Hercegovine (BiH), koju su predstavnici bh. entiteta Republika Srpska (RS) započeli nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon kojim se zabranjuje i krivično kažnjava negiranje genocida.

Iz Brisela su naglasili da je dobro funkcionisanje institucija ključno za napredak u reformama EU i osiguranje napretka zemlje ka punopravnom članstvu.

“EU poziva političke predstavnike da se suzdrže od nekonstruktivnih izjava i radnji koje mogu utjecati na funkcionisanje funkcioniranje političkih i pravosudnih institucija u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prijetnje bojkotom ili blokadom su neprihvatljive”, izjavio je jedan evropski glasnogovornik Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Briselski glasnogovornik je podvukao da EU vlasti u potpunosti sarađuju s Uredom visokog predstavnika (OHR) i novim visokim predstavnikom te da Brisel računa da će OHR nastaviti raditi na planu pet ciljeva i dva uslova za ukidanje OHR-a, dogovorena 2008. godine.

Podsjetimo, zbog nedavne Inzkove odluke, kojom je, u sklad usa svojim ovlastima koje ima prema Dejtonskom sporazumu za BiH, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, politički predstavnici iz RS bojkotuju rad Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.