Zašto Dodik negira zločine? Delegat SNSD-a Prodanović “bez po muke kazao”: Uglavnom je isprovociran!

Posljednje Vijesti

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović kazao je za N1 da bi svi izabrani politički zvaničnici u državi trebali poštovati pravosnažne presude koje se odnose na krivična djela ratnih zločina, sa bilo čije strane.

Na pitanje zašto lider SNSD-a Milorad Dodik negira zločine, Prodanović je odgovorio da “nije Dodik jedina osoba koja je drugačije govorila o tom problemu, imali smo i na drugim stranama negiranje zločina”.

Kada ćete na posao?

Lazar Prodanović: To ne zavisi samo od nas. Nadam se da će se najdublja kriza u Bosni i Hercegovini poslije Daytona uskoro riješiti, sve strane trebaju razgovarati da dođe do rješenja.

Da se politički predstavnici vrate u institucije. Moguće da će političari iz RS biti na sjednicama, ali neće učestvovati u radu.

Da je bilo pametnog razmišljanja ne bi došlo do ovakve situacije. Bivši visoki predstavnik Inzko napravio je veliku štetu za sve narode. Nametnuo je praksu koja se nigdje u svijetu ne praktikuje.

Inzko je imao pravo da nametne zakon?

Mislimo da nije imao pravo. Trebao je mnogo više razgovarati sa stranama…

Ali bio je pred parlamentarcima zakon o zabrani negiranja genocida i to se nije usvojilo?

Mislim da je trebao mnogo više raditi na razgovoru sa ključnim političkim akterima. A ne nametati zakon koji je u interesu jedne strane.

Zašto lider vaše stranke Milorad Dodik ne poštuje presude sudova?

Nije Dodik jedina osoba koja je drugačije govorila o tom problemu, imali smo i na drugim stranama negiranje zločina. Uglavnom je Dodik bio isprovociran, istakao je Prodanović, prenosi N1.

Ko ga je provocirao?

Česte su izjave predstavnika drugih naroda koji su negirali zločine nad srpskim narodom i nisu nailazile na osudu. Izabrani politički zvaničnici bi trebali da poštuju pravosnažne presude koje se odnose na krivična djela ratnih zločina, sa bilo čije strane.

Političari iz RS-a će svoj nerad u institucijama BiH mjesečno naplatiti više od 100 hiljada KM. Da li je uredu?

To je problematika koja je definisana zakonom. Znači, zakon daje takvu mogućnost. Nemam ništa protiv da se zakonom definiše da se ne isplaćuju plate onima koji ne učestvuju u radu.

Mislite li da bi ovakav zakon dobio podršku?

Vjerovatno ne bi, i to ne samo zbog sprskih političara, nego i ostalih, kazao je Lazar prodanović.

Leave your vote