Zastupnica Mirjana Marinković Lepić tvrdi: “U Vijeću ministara sve izvjesnija ravnopravnost polova – konačna odluka na Domu naroda”

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara i u drugom čitanju.

Njima se predviđa da sastav Vijeća ministara tokom cijelog mandata odražava ravnomjernu zastupljenost spolova, tačnije 40 posto pripadnika ili pripadnica manje zastupljenog spola.

Ovu inicijativu još su u martu ove godine podnijele Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok.

„Zakon o Vijeću ministara sada je prošao sve potrebne procedure koje su u nadležnosti Zastupničkog doma.

Dom naroda često ne usvoji nešto što bude usvojeno na Predstavničkom domu, nadam se da ovog puta neće biti tako. Vrijeme je da pokažemo da smo i kao država i kao narodi došli do tog nivoa da možemo imati najveće zakonodavno tijelo u državi koje svojim sastavom reprezentira ravnopravnost spolova i, u tom smislu, daje pozitivan primjer drugima.

Ako delegati tog doma usvoje ove izmjene, to znači da Predstavnički dom više neće razmatrati saziv Vijeća ministara ako u njemu spolovi nisu ravnopravno zastupljeni. Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice.

Izmjene i dopune koje smo predložiti podrazumijevaju da se ravnopravnost spolova poštuje i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica kao i prilikom imenovanja zamjenika, odnosno zamjenica svih ministara”, rekla je Marinković Lepić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.