Zastupnici Naše stranke Damir Arnaut i Sabina Ćudić u Washingtonu: “Građani BiH treba da se zapitaju zašto su vladajuće stranke protiv antikoruptivnih zakona?”

Zastupnici Naše stranke u Parlamentu BiH i Parlamentu FBiH Damir Arnaut i Sabina Ćudić tokom svoje posjete Washingtonu gostovali su u TV programu Voice of Amerike, a glavna tema njihovog gostovanja bila je borba protiv korupcije.

Arnaut je o tom govorio povodom nedavno prezentiranog Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

On je ujedno, kao predsjednik spomenute Komisije, istakao posebno važnu činjenicu da su na Izvještaju radili zastupnici iz opozicionih stranaka iz oba entiteta.

“Saradnja opozicionih stranaka iz oba entiteta je pokazala kako se oko jako puno stvari u BiH može napraviti zajednička politika kako bi se riješili rastući problemi. Ovo što vidimo iz Izvještaja jeste da je korupcija ušla u sve pore bh. društva i, što je najgore, ušla je duboko u pravosuđe, a ako nemamo funkcionalno pravosuđe, onda ne možemo iskorijeniti korupciju u drugim segmentima društva”, rekao je Arnaut.

Kaže još da je upravo povod putovanja u Washington razgovor o tim pitanjima, o sankcijama i o tome što smatraju da je odlična stvar da su SAD konačno krenule u jedan “obračun” s korupcijom kroz sankcije koje pokrivaju članove svih ovih vladajućih stranaka u BiH.

Povodom razgovora o sankcijama, Ćudić i Arnaut su se jučer u State Departmentu sastali sa Jim O’Brienom, američkim ambasadorom za sankcije. Arnaut je također istakao sigurnosni problem koji korupcija produkuje.

“Korupcija nije samo problem pravosuđa već i sigurnosna prijetnja, to je prijetnja za stabilnost BiH, jer Rusija, Kina, druge nedemokratske zemlje koriste korupciju u BiH da dođu i pokušavaju ostvariti svoj uticaj. Sankcije su stoga izuzetno efikasan alat za stabilnost”, istakao je Arnaut.

Ćudić je naglasila važnost borbe protiv korupcije za napredovanje BiH na međunarodnom planu, prije svega na planu sticanja kandidatskog statusa za EU.

“Nije samo u pitanju reforma pravosuđa, nama su ostala tri preduslova za dobijanje kandidatskog statusa u EU, ključni preduslov je i zakon koji se tiče i VSTV-a, a i druga dva zakona su suštinski antikoruptivni zakoni. Građani BiH treba da se zapitaju zašto su vladajuće stranke protiv ovih zakona?”, poručila je Ćudić.

Dodaje kako to nisu zakoni s etničkim prefiksom, već su “to zakoni koji suštinski eliminišu korupciju iz sistema javnih nabavki i iz pravosuđa kroz praćenje, između ostalog, i imovine sudskih zvaničnika”.

“Zamislite sudije koji ne žele da prijave svoju imovinu? Da bi se vratilo povjerenje građana u sistem, da bi ostajali u BiH, da bi investirali u BiH, jer i strani investitori se suočavaju s ogromnim problemom korupcije, neophodno se protiv korupcije izboriti”, tvrdi Ćudić.

I Ćudić i Arnaut su istakli da je u borbi protiv korupcije ključna promjena vlasti u oktobru kako bi se mogli implementirati zaključci doneseni u Izvještaju Privremene izvještajne komisije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.