Zastupnik Evropskog parlamenta Tonino Picula otkrio kada će BiH dobiti kandidatski status

Globalna, ali i unutrašnja kriza nova su prilika da se međunarodnoj zajednici ukaže na negativne posljedice oklijevanja u procesu integracija zapadnog Balkana u evropske, ali i euroatlantske sigurnosne i političke saveze, kazao je za “Avaz” Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta i član Odbora za odnose s BiH i Kosovom.

Bolji život

Kaže da političke strukture u BiH, ali i EU moraju shvatiti da je alternativa evropskom putu BiH daljnje propadanje države.

– Brisel treba nadograditi svoj pristup cijelom zapadnom Balkanu, ponajviše zbog građana koji streme priključenju Uniji i koji su zaslužili daleko bolju kvalitetu života.

Naglasio bih i važnost efikasnijeg povezivanja EU i SAD kako bi se konačno implementirala jasnija strategija za dinamičnije napredovanje BiH na putu prema članstvu u EU – ističe Picula.

Dejtonski sporazum, dodaje, nije dovoljan okvir, a njegove izmjene se teško dogovaraju zbog otpora unutar njegovih struktura koje fingiraju evropske ambicije, a ustvari cementiraju status quo.

– U slučaju BiH, status kandidata ne očekujem dok se stvarno ne riješi barem jedan ozbiljniji dio naveliko poznatih 14 kriterija.

Ako se moglo doći do dogovora u Mostaru, onda se može i u nekim drugim segmentima. Ključna je politička volja, koje sada, nažalost, nema.

EU treba preuzeti proaktivniju ulogu u stimuliranju pozitivnih, ali i penaliziranju destruktivnih politika u BiH – kaže Picula.

Ruski interes

Nedavno je pozvao da Putinove pristalice u EU i regionu konačno budu poražene, a za “Avaz” pojašnjava da se radi o heterogenoj skupini čiji akteri i političari zagovaraju suprotstavljanje liberalnoj demokratiji, vladavini prava i demokratskim postulatima, ali i NATO-u.

– U Hrvatskoj postoji i niz likova koji relativiziraju rusku agresiju na Ukrajinu pokušavajući poljuljati front prema ruskim interesima: od visokopozicioniranih političara, do raznih analitičara opće prakse ili umirovljenih diplomata koji su previše vremena proveli u Moskvi.

Sličnu situaciju možemo preslikati i na BiH. Rusija u BiH ima točno onoliko moći koliko se proruski političari, poput Dodika, daju kupiti i kompromitirati. Kad putinovske službe tu pipu zavrnu, tako će padati i njihov utjecaj – smatra Picula.

Odgovornost međunarodne zajednice

U izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a visoki predstavnik je upozorio na najveće probleme u BiH, ali Picula navodi da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i njegov ured imaju mnogo prepreka te da ni oponiranje Rusije i Kine ne treba zanemarivati.

Porast nestabilnosti u BiH i sve prisutniji osjećaj neizvjesnosti, koji predugo traje, dovode do toga da su prijetnje cjelovitosti i očuvanju BiH sve izraženije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.