Zastupnik u njemačkom Bundestagu bez dlake na jeziku: “Željana Zovko i ja pripadamo različitim stranačkim obiteljima i imamo različite prioritete”

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko boravila je jučer u Berlinu gdje je razgovarala sa poslanicima Budenstaga Josipom Juratovićem (SPD) i Borisom Mijatovićem (Zeleni).

Njena posjeta Berlinu dolazi u vrijeme intenzivnih razgovora i usuglašavanja o konačnom sadržaju Rezolucije o Bosni i Hercegovini čije se usvajanje, prema određenim informacijama, očekuje sredinom ovog mjeseca.

U rezoluciji, čije donošenje je pored ostalih inicirao i poslanik Boris Mijatović, je jasno naznačena negativna uloga HDZ-a i istaknuto ime lidera ove stranke Dragana Čovića kao jednog od rušitelja Bosne i Hercegovine. Također, rezolucija se čvrstvo suprotstavlja tzv. “legitimnom prestavljanju” što je najvažniji zahtjev oba HDZ-a kada je u pitanju promjena Izbornog zakona u BiH.

Zovko je nakon sastanaka govorila za Radioteleviziju Herceg-Bosne i uopće nije krila svoje razočarenje stavovima i odnosom koje prema zahtjevima HDZ-a pokazuju “Zeleni”.

“Klub ‘Zeleni’ ima jedan pristup koji je istovjetan onom koji smo vidjeli u Evropskom parlamentu – nedovoljno poznavanje i aposlutno nedovoljna osjetljivost za taj jedan diplomatski balansiran pristup”, rekla je Zovko za Radioteleviziju Herceg-Bosne.

S obzirom na evidentno nezadovoljstvo sastankom, “Slobodna Bosna” je kontaktirala poslanika Bundestaga Borisa Mijatovića da bi iz prve ruke saznali kako je protekao sastanak sa europarlamentarkom Željanom Zovko i o čemu su razgovarali .

“Razgovor s gospođom Zovko iz konzervativnog EPP-a bio je posebno usmjeren na budućnost Hrvatske i uvođenje eura. Razgovarali smo i o pitanjima proširenja Europske unije u regiji” rekao je Mijatović.

Na molbu da komentira mišljenje Željane Zovko kako “Zeleni pokazuju nedovoljno poznavanje i nedovoljnu osjetljivost za balansirani diplomatski pristup prema BiH”, Mijatović kaže:

“Gospođa Zovko i ja pripadamo različitim stranačkim obiteljima. Normalno je imati različite prioritete. Moj prioritet je ekološka i ekonomska sigurnost za sve u regiji. Pitanja energetike, zdravstvenog sustava i okoliša već su danas aktualna.

Tu su i pitanja socijalne sigurnosti, radnih mjesta, slobodnog izbora zanimanja bez diskriminacije i korupcije. Mislim da te zadatke možemo podržati sredstvima iz EU. EU fondovi za regiju već su puno veći od onih iz Rusije ili Kine.

Nova njemačka vlada izričito podržava ovaj put i željela bi ga ojačati za demokratski razvoj svih ljudi bez diskriminacije i nacionalizma”, rekao je Mijatović

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.