Zdravko Mamić postao jedan od najmoćnijih biznismena u Hercegovini, njegova fabrika novca strahovito se širi

Nekadašnji prvi čovjek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić postao je jedan od najmoćnijih biznismena u Hercegovini, a kako piše jutarnji.hr, u njegovom vlasništvu su firme “Plavo nebo”, “IM sunce”, “Zidinsko sunce” i “Eco solar energy”.

O ulaganjima u pomenute kompanije brine Zdravkova kćerka Iva, a njima treba dodati i “Majsko sunce”, u kojemu je direktorica i s 80.000 konvertibilnih maraka ulagačica Zdravkova djevojka Jelena Planinić.

Mamić je, uz dobar vjetar u leđa hercegovačkoga HDZ-a, postao jedan od najvećih ulagača u solarne elektrane, piše jutarnji.hr.

Tomu u prilog govori i posljednji u nizu koncesijskih ugovora koje je “Plavo sunce” potpisalo s Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona “za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata – fotonaponskih elektrana”.

Koncesijski ugovor vrijedan je oko 172.598 konvertibilnih maraka, te je sklopljen na 30 godina. U mjestu Polog kod Mostara će tako niknuti 10 fotonaponskih elektrana snage 4MW.

Prema statističkim pokazateljima “Fie”, bosanskogercegovačke inačice “Fine”, kompanija “Plavo sunce” s jednim zaposlenikom spada u red mikro poduzeća, te je svoje mjesto našla na 126. mjestu po poslovanju u prošloj godini s prihodima od 250.000 konvertibilnih maraka, imovinom vrijednom gotovo 30 miliona maraka i iskazanim gubitkom od oko 50.000 maraka.

Gubitak dakako nije zabrinjavajući s obzirom da je poduzeće u investicijskom ciklusu te će se već kroz koju godinu početi iskazivati dobit, i to pozamašna.

Naime, procjene su da se ulaganje u solarne elektrane počinje vraćati u roku od 5-7 godina, a onda do isteka koncesijskog razdoblja to bude čista zarada uz minimalni trošak.

Preko poduzeća u koja su uključena njegova djeca Iva i Mario, Zdravko Mamić je “upucao” više od tri miliona eura za poslovna ulaganja u obnovljive izvore, odnosno solarne farme na podružju Čitluka i Čapljine, a na Mostar se krenuo širiti i prije dobivanja koncesije za lokaciju “Polog”, ishodio je bio koncesiju za proizvodnju električne energije preko solarne elektrane snage 999kW na lokaciji Slipčići.

Osim od pravomoćne presude, podsjetimo, Mamić se u BiH skriva i od dvije optužnice objedinjene u jedan sudski postupak kojim ga tužiteljstvo terete da je s bratom Zoranom, sinom Mariom, te Damirom Vrbanovićem, Sandrom Stipančićem, Igorom Korotm i Nikkyjem Arthurom Vuksanom oštetio GNK Dinamo za još oko 200 miliona kuna.

Druga se odnosi na njega, odnosno da je podigao s Dinamova računa 2,2 miliona eura i zadržao ih za vlastite potrebe.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.