Željko Bebek opleo po Goranu Bregoviću: Nikada nismo izgradili prijateljski odnos

Željko Bebek obilježava 50 godina muzičke karijere. Pjevač je koji je u prvih 10 godina postojanja Bijelog Dugmeta ostavio neizbrisiv pečat kao njihov frontmen, tačno u onom dijelu karijere za koji se gotovo svi kritičari i publika slažu da je najbolja faza tog velikog benda. Nastavio je uspješnu solo karijeru, a ovu subotu u Areni Zagreb priprema veliki slavljenički koncert.

Sarajevska grupa Jutro je samo godinu dana nakon svog osnivanja, inspirirana vlastitom pjesmom “Kad Bi’ Bio Bijelo Dugme,” odlučila promijeniti svoje ime u ono pod kojim ih danas prepoznajemo kao jedan od najvećih rock bendova s ovih prostora.

Bebek ističe da su bili hit i prije nego su postali Bijelo Dugme, a onda su govorili da će biti sretni ako potraju pet godina:

“U showbusiness nije lako ni ući, ni održati se, a ja sam najsretniji na svijetu što danas mogu reći da sa 78 godina života imam 50 godina karijere, puno albuma, koncerata i druženja sa svijetom.

To želim ove subote u Areni Zagreb proslaviti na lijep i dostojanstven način”, kazao je.

“Ja se najviše radujem tome što ću u Zagrebu prvi put nastupiti u Areni. Želim ostaviti dublji trag, rekao bih i neizbrisiv, što je teško postići”, dodao je.

Smatra da rock ‘n’ roll u Hrvatskoj postoji u vrlo tankom tragu, a za sebe kaže da svaki tren u životu mašta o tome kako će biti jedan od onih koji prave velike korake da se taj muzički izričaj i način života vrati.

No, unatoč intenzivnom rock ‘n’ roll načinu života, Bijelo Dugme je uspješno održavao na životu strog kodeks.

“Postojala je jedna samosvijest. Ipak nismo bili klinci od 18 godina.

Ja u tom trenu imam 30 godina, Goran ima 25 i jedini mlađi među nama je bio Ipe Ivandić.

U tom vremenu, znaš što ne bi smio i znaš što moraš. Bili smo svjesni da postoje najmanje dvije stvari zbog kojih bi nas u svakom trenu mogli maknuti s pozornice, a jedna od njih je droga”, objasnio je Bebek.

Čak i uz strog kodeks, bijelo je ekscesa. Bebek se prisjetio incidenta u Hotelu Dubrovnik, kada je zajedno s basistom Zoranom Redžićem, po uzoru na The Rolling Stonese, ozbiljno uneredio hotelsku sobu, nakon čega im je strogo zabranjen povratak u hotel.

A prisjetio se i slavnijih trenutaka, poput nastupa za Tita u zagrebačkom HNK i Koncerta kod hajdučke česme, koji je rezultirao prvim koncertnim albumom grupe Bijelo Dugme i zabetonirao njihov veliki status.

S Goranom Bregovićem ne komunicira od 1984, ali imali su kratku obnovu odnosa 2005. godine:

“To je bilo sjajno i izgledalo je kao da smo uspostavili novu relaciju koja će nas moći podržati još par godina, međutim, to nije dovoljno.

Mi nikad nismo izgradili prijateljske odnose na način da smo naslonjeni jedan na drugoga kao braća”, kazao je.

Pogledajte njegovo gostovanje na televiziji N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.