Goran Bregović za Radio Sarajevo: “Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme”

Bijelo dugme ove godine slavi svoj 50. rođendan i povodom tog velikog juibleja, kako je već najavljeno, održat će veliku turneju, sa 50 koncerata. Turneja kultne jugoslovenske grupe, stvorene u Sarajevu, kreće 11. maja u gradu u kojem je rođena, kada će se u Domu mladih održati prvi koncert. Goran Bregović, frontmen Dugmeta, u intervjuu za Radio Sarajevo otkriva detalje turneje, doznaje se i zašto se članovima neće pridružiti Željko Bebek, a pitaju ga i da li se može dogoditi da čujemo nove pjesme Bijelog dugmeta.

Na početku razgovora prisjećaju se 30. godišnjice Bijelog dugmeta, kada je jedan od tri tada održana koncerta, organiziran na sarajevskom stadionu Koševo. Pitaju Bregovića zašto su sada, za veću obljetnicu, odabrali manji prostor – Dom mladih?

“Manji, ali značajniji za ovo što slavimo. Dom mladih je mjesto gdje je Bijelo dugme počelo i htjeli smo da se vratimo na mjesto zločina. Svirat ćemo 50 koncerata, svirat ćemo i veliki koncert u Sarajevu, ali ovo je kao da obilježavamo mjesto koje smo ‘zapišali’ prije 50 godina”, odgovara Goran Bregović za Radio Sarajevo.

Spominje se 50 koncerata na tuneji, na 50 lokacija…koliko ste koncerata po turneji imali u najboljim godinama?

“U najboljim godinama Dugmeta smo imali malo koncerata. Svirali smo onoliko koncerata koliko je bilo sportskih dvorana i par stadiona. Svake dvije ili tri godine maksimalno 30 koncerata, a sada ćemo svirati 50. Većina će biti u ovoj godini, ali vjerovatno će neki ‘procuriti’ i u sljedeću, jer ćemo svirati od sjevera do juga bivše Jugoslavije, a svirat ćemo i u inostranstvu – Australija, Amerika, Europa…”, komentira naš sagovornik, prisjećajući se:

“Mi smo na samom početku benda svirali mnogo koncerata. Nakon prvog albuma (Kad bih bio Bijelo dugme, op.pr.) svirali smo 300 dana u godini… bili smo neprestano na točkovima.”

Na pitanje može li nam otkriti i neku zanimljivost ove turneje, govori: “U junu smo prihvatili koncert na jednom zanimljivom festivalu u Kragujevcu koji je uspio da dovede i bend Keanu Reevesa. E pa, ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme.”

Najavljeno je da će grupa na turneji biti u “rock postavi”. Pitamo Bregovića šta to praktično znači?

“Svirat ćemo u postavi u kakvoj smo svirali u Domu mladih ‘74. – električne gitare, bubnjevi, klavijature, i svirat ćemo aranžmane kakvi su snimani na pločama. Vrlo jednostavno. Probe počinju za par dana, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati… pretpostavljam da su svi poželjeli da pravimo malo buke.”

Da li će biti nekih gostiju na koncertu?

“Neće biti nikakvih gostiju, osim publike. Mi sviramo presjek od prvog do zadnjeg albuma. Bit će to veseo program i nadam se da ćemo se dobro provesti. Rođendan je, a rođendani tome služe. A onda, od topa naovamo napravio sam izbor pjesama s raznih albuma.

Bebek neće biti, nismo se uspjeli dogovoriti. Ja sam se vidio s njim nekoliko puta, on mi je rekao da u ovom trenutku smatra da bi to škodilo njegovoj karijeri i ja to mogu da razumijem. Ja mu želim svako dobro u njegovoj karijeri. Bilo bi mi drago da je tu, ne kao pjevač, ne fali pjevača u Dugmetu, već kao neko s kim smo bili otpočetka. Ali, stvarno, posljednje što bih volio jeste da nešto kvarim u njegovoj karijeri.”

Bregović se često naziva i tvorcem pastirskog rocka. Pitamo ga da li ga je to pogađalo ili je ipak ponosan na inovaciju koju su kasnije brojni slijedili?

“Pa, ako je neko mislio da ću se iznervirati što će me proglastiti za seljačko dijete, dapače. Moji su roditelji rođeni na selu. Moja majka je iz sela kod Virovitice koje se zove Čemernica. To je selo doseljenika iz istočne Hercegovine.

Moj otac je iz sela kod Križevaca, koje se zove Sveti Petar Čvrstec. Dakle, ja jesam seljačko dijete i vjerovatno to što je Dugme uradilo i što je imali tako mnogo publike ima veze s tim što sam ja seljačko dijete, a i vi u publici što ste pomalo seljačka djeca.”

Za kraj, pitamo ga i da li postoji mogućnost da čujemo neku novu pjesmu Dugmeta – na primjer, ovih dana je običaj slavnih svjetskih autora da ‘iskopaju’ stare neobjavljene pjesme? Pitamo ima li Dugme takvih?

“Ja ne mogu više da pišem pjesme za Dugme.

U ovim godinama da pišem ljubavne pjesme ili ne daj Bože društveno angažovane, mislim da to ne ide.

To je muzika pisana u jednom vremenu, muzika jednog vremena… Vi kad odete na koncert Mozzarta, ne pitate ‘halo Mozzart, pišel’ se šta’, Ne piše se, nego ako ti se sviđa da slušaš muziku iz jednog vremena, ideš da je slušaš.

Ja za jesen spremam jedno izdanje i nadam se da će vam se dopasti”, izjavio je na kraju ekskluzivnog intervjua za Radio Sarajevo Goran Bregović.

Intervju u narednim danima možete poslušati i na frekvenciji Radio Sarajeva, 90,2.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.