Željko Komšić ljutit: “Čovićevo nazivanje građanske države islamskom, jeste govor naciste!”

Događaji Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić reagovao je na intervju koji je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović dao za “Večernji list BiH”.

Čović je, podsjetimo, uz ostalo kazao da se u Bosna i Hercegovina treba “urediti normalno društvo u kojem Hrvati neće strahovati od stvaranja unitarne ili islamske države”.

“Oni koji maštaju o “građanskom društvu” u kojem bi proveli svoju viziju unitarne države, dominacije jednoga naroda, moraju znati kako od toga nema ništa”, rekao je uz ostalo Čović, kazavši da je vrijeme za dogovore (naravno, kao ih on vidi i želi) ukoliko “Bošnjaci žele sačuvati Bosnu i Hercegovinu”.

“Čovićevo nazivanje građanske države, islamskom državom nije ništa drugo nego govor tipičnog naciste. Tako govore svi desničarski neofašistički i neonacistički “političari”. To mogu biti “europske vrijednosti”, samo ako je nacizam pozitivna evropska vrijednost, a normalnim ljudima je jasno da nacizam nije vrijednost. Ono što je evropska vrijednost jeste sistem državnog uređenja zasnovan na građanskom konceptu”, kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, intervju kojeg je Čović dao “Večernjem listu” izazvao je brojne komentare.

Leave your vote