Željko Komšić veoma emotivno progovorio o legendarnom generalu Jovanu Divjaku: “I u najtežim vremenima on nam je pokazao da je najbitnije biti čovjek”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, prisustvovao je promociji knjige “Ne pucaj!”, autora Jovana Divjaka u Vijećnici, na poziv Udruge “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”.

“Godina dana je od kako general Divjak nije više sa nama ali njegova djela i dalje žive. Vrijednosti za koje se zalagao, a to su domovina, istina, pravda, poštenje i humanost, ostaju nam kao vodilja u borbi koja je pred nama. I u najtežim vremenima on nam je pokazao da je najbitnije biti čovjek i šta znači borba za dostojanstvo čovjeka.

General je zaslužio i više od ovog grada, od nas svih, kao društvo dužni smo mu uzvratiti”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Godinu nakon smrti Jovana Divjaka, posthumno je u Vijećnici predstavljena knjiga “Ne pucaj” koja se sastoji iz tri dijela – ‘Ratni dnevnici ‘92’, ‘Ratni dnevnici’ ‘93 i ‘Fragmenti’.

Čuvena zapovjed po kojoj pamtimo generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka “Ne pucaj”, sintagma je po kojoj je nazvana knjiga u tri toma koju čine njegovi ratni dnevnici.

Podsjećamo, prošla je jedna godina od smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i filantropa Jovana Divjaka koji je jedan od najzaslužnijih za odbranu Sarajeva tokom posljednjeg rata. Nakon završetka rata bio je posvećen obrazovanju djece i mladih.

Divjak je preminuo u 84. godini u Sarajevu. U ratu i u miru je imao isti cilj, a to je multikulturalna Bosna i Hercegovina u kojoj će postojati život dostojan čovjeka. Opis njegovog života u jednoj rečenici bi glasio: Vojnik dobra protiv zla.

VEZANI TEKST: Godišnjica smrti generala Jovana Divjaka: Heroj odbrane BiH koji je u miru stvarao vojsku obrazovanih

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.