Žestoko u Parlamentu Bosne i Hercegovine, zastupnici iz RS-a napustili sjednicu, pale su teške riječi

Nakon što su probosanske stranke potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske su demonstrativno napustili današnju sjednicu.

Među onima koji su bili najglasniji u izrazu nezadovoljstva spomenutom izjavom bila je SNSD-ova parlamentarka Sanja Vulić.

Nezadovoljstvo je iskazala kritikujući rad predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denisa Zvizdića (NiP).

“Ako mislite da su samo Srbi blesavi i da se vi Bošnjaci možete okupljati oko nekih izjava, to nije tačno. I mi Srbi se možemo okupljati oko interesa RS-a”, poručila je.

SDS-ov Darko Babalj je kazao da će napustiti sjednicu zbog zajedničke izjave, što se i desilo, a što je zabilježeno tokom direktnog televizijskog prijenosa.

Taj trenutak možete pogledati u 28. minuti priloženog videozapisa BHRT-a koji se nalazi ispod teksta.

Nameće se pitanje da li je ovo početak nove blokade državnih institucija, kojom je prijetio SNSD. Ova stranka je na državnom nivou vladajuća sa HDZ-om, SDP-om, NiP-om i NS-om.

Podsjećamo, zajedničku izjavu su potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te predsjednik SBiH Semir Efendić. Kako su poručili izjavom, državna imovina je iznad svega – javlja Klix.ba.

RS je nedavno usvojio zakon koji podrazumijeva da je nepokretna imovina u ovom entitetu u državnom vlasništvu.

Probosanske stranke su stava da samo Bosna i Hercegovina kao država može biti vlasnik, a ne niže administrativne jedinice.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je početkom prošlog mjeseca spomenuti zakon RS-a stavio van snage.

Pogledajte snimak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.