Zlatan Begić veoma direktan: Pozivam međunarodnu zajednicu i OHR da se vrate u okvire vladavine prava

Zastupnici Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, te delegat u Domu naroda Dženan Đonlagić obratili su se javnosti povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića.

Zlatan Begić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (Demokratska fronta) rekao da se ovaj predmet bavio izborima u kojima počiva demoktatija, a to je pravo građana da biraju nosioce vlasti bez dikriminacije.

Pogrešno promjenjivanje Dejtonskog sporazuma i njegovog nedemoktratskog tumačenja dovelo je do skrnavljenja demokratije u BiH, rekao je.

“Bez građana nema demokratije, niti Evrope i evropskog puta BiH, ni bez provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Imamo nestabilnosti, disktriminacije, prijetnje miru, anarhiju u pokušaju, održavanje na vlasti profašitičkih i nacionalističkih elita”, kaže Begić.

Dodao je da su koncepti legitimnog predstvaljanja opasno prešli preko ruba civilizacijskih normi i da imaju rasističke principe.

“Koncepti koji su polazili od ovakvih pitanja su se tragično završavali s pitanjima ko ima pravo da živi, a ko ne”, rekao je – prenosi N1.

“U svijetu postiji veliki broj demokratski zemalja koji nisu unitarne, ali ne postoji demokratska zemlja koji nema jednaka prava za građane u svojoj zemlji.

Kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava krši Dejtonski sporazum.

Pozivamo međunarodnu zajednicu i OHR da se vrate u granice vladavine prava s obzirom na presude najviše sudske instance u Evropi.

Ova presuda uz druge presude, je moćan alat za izgradnju normalnosti u BiH.

To zavisi od nas samih, medija, akademske zajednice i društva u cijelini.

Ta normalnost je demokratija kao i u drugim zemljama”, rekao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.