Zlatko Hadžidedić: “BiH s Hrvatskom nema o čemu razgovarati prije nego što oni prekinu sa miješanjem u unutrašnje stvari države”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske razgovarao je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i čelnicima Parlamentarne skupštine naše zemlje, a susreo se i s predstavnicima vjerskih zajednica, dok će u popodnevnim satima posjetiti Mostar.

“BiH je, kada gledamo u političkom kontekstu, zemlja u kojoj da biste dobro razumjeli poruke morate imati osjećaj za nijasne. Morate znati realnosti koje su bile prije i mogućnosti što se može dogoditi. Moj je dojam da su danas svi akteri svjesni situacije.

Svjesni su da ovako kako je sada nije korisno ni konstruktivno, ni za narod u BiH ni za građane u BiH. I svi trebaju napraviti korak naprijed jer bez tog koraka naprijed, poruka koja se šalje prema partnerima u međunarodnoj zajednici teško pomaže biti pozitivna u percepcijskom smislu”, rekao je, uz ostalo, premijer Hrvatske.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Plenkovićevu posjetu komentirao je politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr Zlatko Hadžidedić.

“Odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na najnižem mogućem nivou, zbog permanentnog narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i njenog nedopustivog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

U takvim uslovima, krajnje neumjesno je bilo prihvatiti posjetu hrvatskog premijera Plenkovića, a pogotovo je neumjesno bilo prirediti mu svečani doček.

Bosna i Hercegovina s Hrvatskom nema o čemu razgovarati prije nego što Hrvatska prekine sa miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, i prije nego što prekine s pljačkanjem bosanskohercegovačkih prirodnih resursa, poput Buškog blata”, kazao je Hadžidedić.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se Bosna i Hercegovina konačno počne ponašati kao suverena država.

“I da svojim otvorenim neprijateljima, poput Hrvatske, konačno zatvori vrata, sve dok ne prestanu sa pokušajima rušenja njenog ustavnog poretka i stvaranja tzv. trećeg entiteta. Isto važi i za najavljenu posjetu mađarskog premijera Vikotra Orbana: on ne smije biti dobrodošao u Sarajevu, sve dok pruža podršku Dodiku u nastojanjima da se sruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, stav je Hadžidedića.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.