in , ,

Zlatko Miletić pisao Valentinu Inzku: “Nametnite zakon o kažnjavanju negiranja i veličanja genocida – moj prijedlog je dva puta “rušen” u Domu naroda PSBiH!”

Zlatko Miletić Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojim bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prošle sedmice je, po drugi put, odbio zahtjev za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida. Autori ovog prijedloga bili su poslanici Zlatko Miletić i Denis Bećirević. Sedam zastupnika u Domu naroda PSBiH, četiri iz SNSD-a i tri iz HDZ-a BiH, glasalo je protiv, dok su pet zastupnika iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić, neovisni zastupnik, glasali za usvajanje ovog prijedloga.

Zlatko Miletić obratio se tim povodom Valentinu Inzku, visokom predstavniku u BiH, i zatražio od njega da, u skladu sa svojim mandatom, nametne izmjene Krivičnog zakona kojima bi se sankcioniralo negiranje i veličanje genocida.

Miletić u pismu informira Inzka da je njegov prijedlog po drugi put odbačen u Domu naroda PSBiH. “Kao ovlašteni predlagač, dostavljam Vam drugi put akt… od 27. 01. 2019. godine na koji mi niste odgovorili”, piše Miletić i podsjeća da je taj prijedlog “pao” u parlamentarnoj proceduri 23. januara prošle godine.

“Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine Vam dostavljam kao instituciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sa ciljem da vas pozovem da korištenjem dodatnih ovlasti iz Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH nametnete ove izmjene zakona imajući u vidu da su presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju obavezujuće za sve institucije u Bosni i Hercegovini”, napisao je Miletić.

“Neću posebno elaborirati pravosnažne presude sudova u Bosni i Hercegovini, kao ni Vaša obećanja, data javno u više navrata građanima BiH,da ćete ovo pitanje riješiti na traženi način”, stoji na kraju pisma državnog zastupnika Zlatka Miletića visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Ovo je najmlađa milijarderka na svijetu, sve je sama stekla!

Unuk pročitao posljednju poruku Divjaka: Pustio sam suzu, trenutak prije nego sam sklopio oči. Pustite i vi sada