Značajna investicija, potvrđeno je i zvanično: Međunarodni aerodrom u Sarajevu dobio je dozvolu za korištenje novog terminala

Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je upotrebnu dozvolu za dograđeni dio Terminala. Sada će putnici biti u prilici da koriste nove prostore savremeno opremljene. Ostaje još da se uradi modernizacija starog dijela.

Dogradnja Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo je završena, odnosno ovo javno preduzeće je dobilo upotrebnu dozvolu za taj terminal, potvrđeno je za Klix.ba.

Putnici će sada biti u prilici da koriste i ove nove prostorije koje su savremeno opremljene.

Projektom, koji je jednim dijelom realizovan, će biti značajno povećani kapaciteti aerodroma, kako prostorni tako i tehnološki.

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju aerodromske djelatnosti.

Montirana su dva nova sortirajuća karusela u odlascima ukupne dužine 100 m i dva karusela u dolascima za preuzimanje prtljaga dužine 130 m. Kapacitet ovog sistema je 1.560 komada prtljaga na sat.

Za sigurnosni pregled prtljaga postavljene su dvije EDS mašine (Explosive Detection System) renomiranog svjetskog proizvođača “Smiths Detection”, sa najsavremenijim tehnološkim karakteristikama.

Nove generacije ovih sistema se odlikuju velikom brzinom za automatsko otkrivanje eksploziva kod predatog prtljaga. Ovi uređaji omogućuju ispunjavanje sve kompleksnijih zahtjeva nadležnih tijela za sigurnost.

U ovom trenutku ostaje još da se uradi modernizacija starog dijela zgrade. Planirana je izgradnja koridora za ukrcavanje putnika te izgradnja nova dva jezgra za avio-mostove.

Putnicima i posjetiteljima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franžiznih brendova te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova.

Osim toga terminalna zgrada će biti upotpunjena sa dva nova salona poslovne klase koji će korisnicima usluga pružiti potpuni komfor i ugodan boravak.

Inače, sarajevski aerodrom je nedavno obradovao i informacijom da su postigli dogovor o baziranju aviona sa jednom svjetskom aviokompanijom, ali još uvijek ne mogu izlaziti sa detaljima u javnost.

Ono što je poznato jeste da će baza te kompanije biti u Sarajevu do maja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.