Zvizdić ljutito: Zašto se već sedam godina u Predsjedništvu blokira usvajanje ugovora između BiH i Islamske zajednice

Krajnje je vrijeme da dobijemo službeni odgovor o razlozima zbog kojih se u Predsjedništvu BiH već sedam godina blokira usvajanje Osnovnog ugovora između države BiH i Islamske zajednice u BiH, smatra Deniz Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

– Vijeće ministara kojim sam predsjedavao je 2015. godine jednoglasno prihvatilo tekst ugovora, naveo je Zvizdić na svom Twitter nalogu te objavio dokument sa poslaničkim pitanjem koje je uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH i u kojem se navodi da je Vijeće ministara BiH još 29. septembra 2015. godine utvrdilo Prijedlog osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“S tim u vezi, tražim da mi Predsjedništvo BiH dostavi službenu informaciju u kojoj je fazi procedura usvajanja Osnovnog ugovora, te koji su tačno pravni, formalni ili politički razlozi zbog kojih Predsjedništvo Bosne i Hercegovine već skoro sedam godina ne stavlja ovaj materijal na dnevni red i time onemogućava potpisivanje Osnovnog ugovora.

Podsjećam da su ranije zaključeni Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice i Dodatni protokol, te Osnovni ugovor između Bosne i Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve, te da se ovakvim postupanjem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini stavlja u neravnopravan položaj sa drugim vjerskim zajednicama u BiH, što je direktno kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Molim da mi Predsjedništvo BiH odgovor na postavljeno poslaničko pitanje dostavi u pisanoj formi u roku koji je propisan Poslovnikom Predstavničkog doma”, navedeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.