in ,

Američki državni sekretar povodom godišnjice genocida: “Dok smo u mislima sa vama, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina”

Antony Blinken se oglasio povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Antony Blinken se oglasio povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Američki državni sekretar Antony Blinken dao je izjavu povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini.

U izjavi koju je objavio State Department Blinken podsjeća kako se navršava 26 godina od genocida u Srebrenici.

“Američki narod pridružuje se narodu Bosne i Hercegovine u odavanju počasti i sjećanju na više od 8.000 ubijenih žrtava u Srebrenici 1995. godine”, napisao je Antony Blinken.

On je izrazio suosjećanje sa porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije i s onima koji neumorno traže pravdu u njihovo ime.

“Tragični događaji iz prošlosti podsjećaju nas na potrebu zajedničkog rada na boljoj budućnosti, koja uključuje sve građane u Bosni i Hercegovini koja je stabilna i prosperitetna”, rekao je.

Podvukao je da Sjedinjene Američke Države duboko cijene svoje dugogodišnje prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom i ostaju nepokolebljivi partner predan zajedničkom cilju demokratske i inkluzivne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji.

“Dok smo u mislima sa vama na ovu godišnjicu, potvrđujemo svoju predanost radu na sprječavanju budućih zločina”, naveo je Blinken u izjavi povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Bisera Turković poručila porodicama: “U našim dovama i mislima je i 570 majki, ali i stotine očeva, braće, sestara, sinova…”

Nenad Čanak u Srebrenici otvoreno poručio: “Pogrešno je što Aleksandar Vučić, više ne dolazi u Potočare”