Bisera Turković žustro odgovorila predsjedniku Hrvatske: “Izjave Zorana Milanovića su zapaljive, niko nikoga ne pokušava slomiti”

Posljednje Vijesti

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se nakon izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Dejtonskom sporazumu i entitetu RS.

Milanović je, u kontekstu poziva Milorada Dodika na novi dogovor među političkim faktorima u BiH, rekao da Dejtonski sporazum ne bi trebalo mijenjati. Naglasio je da su Dejtonom date prevelike ovlasti pojedincima, konkretno misleći na visokog predstavnika i da je to sada stvorilo sukobe u državi.

Državna ministrica Turković je rekla za hrvatskog predsjednika da “daje zapaljive izjave koje samo otežavaju reforme i evropski put BiH”.

“U vrijeme kada Milorad Dodik blokira rad tih institucija zato što je zakonom zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina, od evropskih lidera među koje se ubraja i Milanović, građani BiH očekuju podršku reformama, evropskom putu i funkcionalnosti države, a ne blokadama, ucjenama i opstrukcijama. Uvjerena sam i da većina građana Republike Hrvatske od Milanovića očekuje i želi da se sa poštovanjem odnosi prema državnicima susjednih država koji su izabrani na demokratskim izborima, a koje poštuju i priznaju i sve evropske i međunarodne institucije”, rekla je Turković.

Milanović je još rekao da se ne može slomiti RS i da se ne može osuditi cijeli jedan narod, na šta je ministrica vanjskih poslova BiH također reagovala.

“Niko u Bosni i Hercegovini ne želi niti pokušava slomiti nikoga. Naprotiv. Institucije BiH na stolu imaju 14 prioriteta Evropske komisije i Program reformi za NATO”, zaključila je ona.

Leave your vote