in ,

Boris Tadić bacio rukavicu u lice Aleksandru Vučiću: “Ne samo da se vratio u nasljeđe Miloševića, nego je sve produbio s opasnim elementima totalitarizma!”

Boris Tadić za novi Nedeljnik

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je Aleksandar Vučić ne samo vratio naslijeđe “Miloševićevog vremena”, već ga je “produbio s opasnim elementima totalitarizma”, ocijenivši i da taj režim “sofisticiranim propagandnim tehnikama bira za sebe idealne lidere opozicije”.

“Taj pogubni trend se najviše odrazio na polju sistematskog uništavanja političke kulture, koja je u Srbiji tradicionalno veoma krhka. Međutim, u okolnostima takvog sistematskog kulturološkog i duhovnog, ali i ekonomskog siromašenja naših građana, ova vlast je vrlo lako došla u poziciju da umjesto da upravlja državom, vlada pojedincima”, rekao je Tadić za novi Nedeljnik.

Navodi da je riječ o “podanicima izloženim jednosmjernom ispiranju mozgova, bilo preko medija kontrolisanih od strane režima ili dijela opozicije i krupnog kapitala”, prenosi beta.

“Posljedica toga je i zastrašujuća asimetrija više ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije, jer je očigledno da pojedine stranke i njihovi lideri također izvlače moć iz povezanosti sa krupnim kapitalom, za razliku od većine u opoziciji kojima je time medijski i politički prostor sužen do nivoa neodrživosti – rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, u takvim okolnostima nije problem samo Vučić, već prije svega dogovor njegovog krupnog kapitala i onog koji mu se, ovog trenutka, naizgled suprotstavlja.

“Tako možemo doći ne samo u situaciju medijskog duopola, već zakonomjerno tome i političkog. Krupni kapitali ako ne mogu da pobijede jedan drugog, uvijek imaju tendenciju da nađu zajednički jezik. Ukoliko do toga dođe, a na tom smo putu uveliko, to bi bio konačni kraj politike, koje nema bez slobodne konkurencije i demokratije, koje nema bez istinito i objektivno informisanih građana – dodao je Tadić.

Ocjenjuje da je metodologija vladanja Srpske napredne stranke takva da “oni ne upravljaju samo svojim glasačima, nego i percepcijom opozicionog glasačkog tijela”.

Burek iz BiH u popularnoj američkoj seriji “The Blacklist”

Šemsudin Mehmedović ne krije ljutnju: “Takmiče se ko će donijeti više zla BiH, imamo posla sa fašistoidnim politikama koje su protiv svih pozitivnih procesa!”