in ,

Branislav Borenović se bahati nakon presude Ratku Mladiću: “Nama iz rata kao ponos ostaje RS”

Branislav Borenović se oglasio nakon što je Ratko Mladić proglašen krivim

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović se oglasio nakon što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove izrekao konačnu, pravosnažnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću i proglasio ga krivim.

Borenović je kazao da je Haški sud konačnom presudom Mladiću još jednom pokazao da nije sud pravde, već sud politike.

“Tokom svog djelovanja ovaj sud se na brutalan način odnosio prema Srbima i nije pomogao u procesu pomirenja, naprotiv – svojim djelovanjem je napravio još veći jaz i nezadovoljstvo među narodima koji žive u BiH”, rekao je Borenović.

On kaže da prema presudama Haškog tribunala srpske žrtve skoro nisu ni postojale, da su oni koji su činili užasne zločine prema srpskom civilnom stanovništvu nevini, dok je srpsko političko i vojno rukovodstvo prema njihovim mjerilima krivo za sve, što jednostavno ne odgovara činjeničnom stanju.

“Vjerujem, da su uvaženi svi dokazi u žalbi generala Mladića i da se sudilo po pravu, danas ne bi bila ovakva presuda. Međutim, bez obzira na ljagu koju pokušavaju baciti na pripadnike naroda koji se uvijek u historiji borio na pravoj strani, protiv najgrozomornijih zločinačkih ideologija i stradao u procentima koji su među najvišima u svijetu, iz posljednjeg rata na ponos i vječnost ostaje nam naša najveća pobjeda koja jeste i koja će ostati nesporna činjenica – RS”, poručio je Borenović.

Jadranka Kosor emotivno reagovala nakon doživotne kazne za Ratka Mladića: “Ni za historiju nije dovoljno. Ni za istinu. Ali ipak. Quo vadis, Aida?”

Šemsudin Mehmedović jasan kao dan nakon presude krvniku Ratku Mladiću: “Sada je zaista neophodan Zakon o zabrani negiranja genocida”