in ,

Denis Zvizić žustro odgovorio ministru vanjskih poslova Hrvatske: “Non-paper o BiH je oktroirani dokument”

No Zvizdić koji je potpredsjednik SDA i ujedno jedan od tri rotirajuća predsjedavajuća Zastupničkog doma parlamenta BiH sada kaže kako je to “pogrešan put” jer se Zagreb o inicijativi nije konsultirao sa Sarajevom

Potpredsjendik SDA, Denis Zvizdić, ocijenio je neprihvatljivim svaki pokušaj da se bez konsultacija s političkim akterima BiH pokreću incijative koje se bave Bosnom i Hercegovinom, uključujući tu i non-paper koji je Hrvatska početkom sedmice predstavila ministrima vanjskih poslova EU-a.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u ponedjeljak u Bruxellesu svojim kolegama iz država članica EU predstavio non-paper koji se tiče upravo stanja u BiH a inicijativu su u startu podržale još i Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar.

Riječ je o inicijativi pokrenutoj prije više od tri mjeseca a dokument je usuglašavan sa zemljama koje su bile sklone podržati ga. Taj dokument bit će podloga za raspravu o Bosni i Hercegovini na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u okviru rasprave o zapadnom Balkanu.

“Hrvatska je pokretač ove inicijative kojom želimo predstaviti Bosnu i Hercegovinu kao važno pitanje za Europsku uniju, koja bi trebala biti vidljivija na geopolitičkom prostoru jugoistoka Europe”, pojasnio je ranije Grlić Radman.

No Zvizdić koji je potpredsjednik SDA i ujedno jedan od tri rotirajuća predsjedavajuća Zastupničkog doma parlamenta BiH sada kaže kako je to “pogrešan put” jer se Zagreb o inicijativi nije konsultirao sa Sarajevom.

“Može se dogoditi da institucije EU doista usvoje neki dokument o BIH a da ga Vijeće ministara i parlament BiH ne private. Šta smo onda dobili”, kazao je Zvizdić za javni servis BHT 1.

također je kazao kako je u vrijeme kada je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH imao veoma blisku i korektnu suradnju sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem pa bi tako trebalo raditi i sada.

“Očekujem od susjeda pomoć, ali ne oktroirana rješenja”, kazao je Zvizdić.

Prema dostupnim informacijama o sadržaju hrvatskog non-papera o BiH za koji Grlić Radman kaže kako je dobro prihvaćen među ministrima EU, u njemu su zapravo istaknuti ciljevi koje BiH mora ostvariti u provedbi reformi, uključujući tu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava te promjene izbornog zakona.

“Fragmentirani politički krajolik, kao i ozračje nepovjerenja između političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini često uzrokuje funkcionalnu blokadu institucija i nazadovanje u ključnim reformama. Samo uz čvrsto sidrenje za europske vrijednosti i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, država može ojačati svoju stabilnost i napredovati. Da bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona trebaju biti usvojene bez daljnjih odgađanja prije općih izbora 2022. godine”, stoji uz ostalo u dokumentu koji je Grlić Radman sačinio u tijesnoj koordinaciji s liderom HDZ-a, Draganom Čovićem.

Rinko Golubović “u sridu”: “Bravo Bogiću, pokazao si miševima šta je integritet…”

Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković razgovarala sa saradnicom Joe Bidena o NATO putu Bosne i Hercegovine