in ,

Draginja Vuksanović – Stanković bez dlake na jeziku o napetosti u Crnoj Gori: “Narod neće dozvoliti okupaciju!”

Draginja Vuksanović – Stanković, predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore komentarisala je današnja dešavanja na Cetinju kada je došlo do incidenata i napetosti uoči za sutra najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Draginja Vuksanović – Stanković, predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore komentarisala je današnja dešavanja na Cetinju kada je došlo do incidenata i napetosti uoči za sutra najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Grupa građana uklonila je zaštitnu ogradu postavljenu na Dvorskom trgu, ispred Cetinjskog manastira, a došlo je i do prvih bliskih susreta sa crnogorskom policijom.

Prema crnogorskim medijima, prije ustoličenja, večeras, Mitropolija organizira doček patrijarha SPC Porfirija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

“Mogli ste vidjeti da je danas bilo velikih tenzija na Cetinju. Tenzije se osjećaju i dalje u vazduhu. Naime, mimo dozvola komunalne policije Cetinje bila je postavljena zaštitna ograda na Dvorskom trgu. Zaštitna ograda je uklonjena, a kordoni policije su ovdje. Znamo da Vladom Crne Gore, a preko crkve Srbije, upravlja zvanična Srbija.

Ne daj Bože eventualnim sukobima u Crnoj Gori želi se skrenuti pažnja sa tamošnjih afera i priznanja Kosova”, kazala je, uz ostalo, Vuksanović – Stanković za Radiosarajevo.ba.

Dodala je da i dalje “pozivaju na mir i toleranciju”, te se “nadaju da će se sve završiti u dobroj atmosferi”.

“Vidjet ćemo kojim putem će dalje ovo ići. U suštini, ono što je sigurno jeste da crnogorski narod, i svi kojima je Crna Gora, u srcu neće dozvoliti okupaciju Crne Gore. Ustoličenje Joanikija na Cetinju bi značilo ponavljanje 1918. godine (ulazak Crne Gore u sastav Kraljevine SHS i brisanje sa karte, op.a.) i samo u drugom pakovanju”, istakla je ona, te dodala:

“Ono što mogu da vam tvrdim jeste da se i građani Crne Gore, koji se osjećaju kao Srbi, danas stide ovog dešavanja i ne daj Bože ustoličenja Joanikija na Cetinju. Mi nećemo dozvoliti da Joanikije, koji je biran u Beogradu, bude ustoličen u slobodarskom, istorijskom Cetinju, simbolu državnosti Cetinja i crnogorskog naroda”.

Najodgovornijim smatra Vladu Crne Gore, premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića.

“Sergej Seklović, ministar unutrašnjih poslova je izdvojio mišljenje na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Zajedno sa direktorom policije nije mogao da garantuje bezbjednost nijednom građaninu i novinaru danas na Cetinju. Dakle, odgovornost snose Vlada CG sa Krivokapićem i Abazovićem na čelu. Odgovornost snosi i Joanikije koji ovdje igra političku i asimilatorsku igru. To mu crnogorski narod dopustiti neće. Pozivam sve na mir i toleranciju, da dostojanstveno branimo naše crnogorske svetinje, Cetinjski manastir, ugled i ponos Crne Gore”, kazala je Vuksanović – Stanković.

Na pitanje u kojem pravcu može da eskaliraju ovi događaji Vuksanović – Stanković je poručila:

“Ukoliko Vlada Crne Gore i Joanikije žele mir u Crnoj Gori premjestit će ustoličenje Joanikia u Podgoricu. Ukoliko žele sukob, ne daj Bože gore, insistirat će da to bude na Cetinju. A ja vam tvrdim da narod neće dozvoliti da se to desi na Cetinju”.

Burno u Crnoj Gori: Građani na Cetinju napravili barikade, policija se povukla pred demonstrantima!

Zatreslo se tlo oko Milorada Dodika, besramno je poručio Mirku Šaroviću: “Neka pređe u Sarajevo i tamo bude građanin, ako se protivi mirnoj disoluciji”