in , ,

Genijalni Nedim Sladić upozorava građane: “Spremite se, moglo bi biti svega!”

Popularni meteorolog FACE TV-a Nedim Sladić

Popularni meteorolog FACE TV-a Nedim Sladić objavio je dugoročniju vremensku prognozu.

Kaže da su pred nama hladni zimski dani. Ovo su njegova predviđanja.

“Prema trenutnoj analizi prognoznih modela cijela druga dekada mjeseca januara je hladnija od višegodišnjeg prosjeka, a snijega će u narednim danima, osim u subotu do večernjih sati, biti u svim područjima Bosne, izuzev Hercegovine gdje se prognozira kiša. Naročito se ovo odnosi za nedjelju kada usljed utjecaja ciklonalne aktivnosti s juga Mediterana u našu zemlju pristiže veća količina vlažnog i nestabilnog zraka zbog kojih će biti padavina, jačih u nedjelju navečer, na jugu nerijetko i obilnijih, pri čemu će se stvoriti snježni pokrivač između 5 i 15 u nižim područjima, u centralnim područjima često i oko 20 cm, u višim područjima, a naročito na planinama i iznad 30 cm.

Sredinom sedmice prognozira se veći priliv hladne arktičke zračne mase prema jugoistoku Evrope usljed pružanja ogranka povišenog tlaka zraka sa sjeverozapada, a jutarnje temperature zraka od sredine sedmice mogu se i u nizinama spustiti mjestimice i ispod -11 °C. Naročito se ovo odnosi za noći u kojima bude vedrine, koja u kombinaciji sa snijegom na tlu i slabim vjetrom pogoduje većem i bržem hlađenju prizemnog sloja zraka. Ovo nisu dobre vijesti za područja na kojima se nalaze trenutno migranti koji dočekuju jutro pod otvorenim nebom, a ni za područja oko Petrinje i Siska koja su pogođena razornim potresom.

Neka ovo bude neki dobronamjerni apel/molba. Predstoje hladnoće koje sredinom iduće sedmice mogu za kratki vremenski period izazvati hipotermiju usljed dugotrajnog izlaganja hladnoći koja može dovesti nažalost i do neželjenih posljedica.

Nadležni, pripremite im neko dostojno, toplo skrovište jer će im se tegobe dodatno usložniti sa nadolazećom studeni”, ističe Sladić.

Zemljotres! Ovaj put epicentar u BiH

MILORAD DODIK IZAZVAO VELIKI SKANDAL Visokog predstavnika Valentina Inzka nazvao je muslimanskim podanikom