Genijalni bh. meteorolog Nedim Sladić oduševio Bosance izjavom: “Mogao sam je u Velikoj Britaniji prekrižiti da mi do BiH nije stalo, ali to ne bi bilo fer”

Magistar nauka primjenjene meteorologije i klimatologije Nedim Sladić govorio je u Novom danu na televiziji N1 o svojim studijima u Velikoj Britaniji, planovima za dalje, ali i vremenu koje nas očekuje u narednom periodu. Prognoze za praznike i nisu baš najbolje jer ćemo na zimsku čaroliju još čekati.

“Za sada snijeg nije u opticaju u narednih 4-5 dana.

Potpadamo pod polje visokog zračnog pritiska sa jugozapada koji se širi dalje prema istočnim dijelovima evropskog kontinenta, s njim pristiže toplija zračna masa.

Ali to ne znači da će biti toplije odmah u nizinima.

U pojedinim danima viša planinska područja će imati više temperature od nizina. Vraća nam se zagađenje.

Nešto malo padavina će biti oko 22., ali vrlo male količine prema trenutnim pokazateljima. Srednjoročni trendovi, s obzirom na tropske konekcije, nekog većeg pokazatelja za hladni prodor nema. Tako da me ne bi iznenadilo da i ova nova godina prođe bez bitnijeg sniježnog pokrivača”, kazao je Sladić.

Sladić se nedavno vratio u Bosnu i Hercegovinu nakon što je prema Zakonu o visokom obrazovanju Ujedinjenog Kraljevstva 09.11.2023. stekao zvaničnu titulu magistar nauka primjenjene meteorologije i klimatologije.

Prva je osoba na ovom smjeru iz Bosne i Hercegovine otkako postoji Univerzitet u Readingu. Do ovog trenutka insistirao je da se oslovljava sa “meteorolog amater”, a za N1 je pojasnio i zbog čega.

“Moja ambicija i želja je bila takva da se ne zovem meteorolog do trenutka kada formalno ne krunišem svoje zvanje.

Meteorolog amater sam koristio prema poštovanju prema svojim kolegama iz hidrometeoroloških institucija. Ovo je pokazatelj moje upornosti volje i želje da idem dalje, cilj mi je bio da se unapređujem i skupim znanje”, kazao je Sladić.

Ističe kako sada ima čudan osjećaj. U trenutku kada je dobio diplomu nije bio najsretniji.

“U jednom trenutku znate da završavate jednu epohu i onda razmišljate šta ću sada?

Želim da idem dalje. Postao sam član Kraljevskog meteorološkog društva, komuniciram s ljudima iz britanske hidrometeorološke službe i imao sam povratnu informaciju na svoju disertaciju kojom su bili oduševljeni”, dodao je.

Na pitanje šta dalje odgovara: “Idem prema doktoratu i postdoktoratu, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.”

Ponosan je na činjenicu da je upravo on otvorio vrata na ovom smjeru kao prvi Bosanac i Hercegovac koji je kročio i uspješno završio ovaj odsjek, no izražava i tugu što nije imao uvjete za studije u svojoj zemlji.

“U BiH nemamo studij klimatologija i meteorologije na PMF-u. Kada nemate adekvatne resurse za učenje primorani ste da idete vani, a to vas primora da cijenite odakle dolazite i date svoj maksimum. Kod nas možete biti meteorolog jedino da se zaposlite u hidrometeorološkom zavodu ili BH ANSA-i ili eventualno metoeorlog na TV-u.

Četvrte opcije nema. Male su šanse za meteorologe u BiH”, kazao je.

Ističe kako mu je stalo do Bosne i Hercegovine te da se zato i vratio.

“Da meni nije stalo do BiH mogao sam je u Velikoj Britaniji prekrižiti, ali to ne bi bilo fer prema ljudima koji su mi dali određenu dozu povjerenja i kredibiliteta.

To sam mogao učiniti 2023. kada su bile velike poplave na području Krajine, tada sam imao ulogu života u svojoj karijeri, a to je da ja obavještavam ljude u Evropskm centru za srednjoročnu prognozu vremena da im šaljem podatke.

Dio podataka se slao u Brisel u centar za odgovor za kriznu situaciju. Tu se odlučuje o stepenu štete i eventualnom slanju humanitarne pomoći”, naveo je Sladić.

Podsjetimo, Sladić je 7. decembra ponosno objavio da je završio svoj studij iz poruku “Što ste me zvali amaterom, zvali ste me”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.