Genijalni bh. meteorolog Nedim Sladić otkriva kada dolazi period obilnih padavina: “Sa Atlantika slijedi nova porcija vlažnoga i nestabilnoga zraka”

Meteorolog Nedim Sladić najavljuje period obilnih padavina u Bosni i Hercegovini. Nakon neuobičajeno visokih temperatura u prvoj polovini januara, predstoji nam kiša koja bi mogla preći i u snijeg sredinom sljedeće sedmice.

“Narednih dana možemo očekivati da će se vremenska slika pokvariti u Bosni i Hercegovini budući da sa Atlantika slijedi nova porcija vlažnoga i nestabilnoga zraka.

Polje niskog zračnog pritiska koje će se formirati u Đenovskom zaljevu usloviće dosta vjetrovito i kišovito vrijeme, biće tu i obilnijih padavina i to naročito oko utorka i srijede,

kada nerijetko mogu pasti i veće količine padavina u veoma kratkom vremenskom intervalu, a treba istaknuti da snijeg u nizinama barem nije izgledan do iduće srijede odnosno četvrtka.

Snijeg, gdje je trenutno najizgledniji jesu najviše planine“, prognozira Sladić.

Visoke temperature zraka u ovom periodu godine nisu uobičajene, međutim, one ipak ne prelaze maksimalno izmjerene temperature koje se bilježe u prošlosti.

“Kada govorimo o neuobičajenosti temperature zraka za ovo doba godine, početak januara, vidjeli smo da je donio veoma visoke temperature, ponegdje su temperature išle, na sjeveru Bosne i do 20 °C,

međutim one i dalje nisu oborile one apsolutno maksimalne izmjerene temperature zraka koje se bilježe u prošlosti.

S tog aspekta možemo govoriti, iako govorimo o neuobičajenoj situaciji, nije nešto što već nismo viđali proteklih godina.

Ali, svakako trebamo istaknuti da su temperature zraka ovoga januara iznad uobičajenih vrijednosti za ovo doba godine. Kada govorimo o tome, prije svega mislimo na referentni period tj. klimatski period 1991.-2020.“, izjavio je putem videa.

U subotu, 14.01.2023., prolazne slabe padavine prije podne. U nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnost.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu do 12°C.

U nedjelju, 15.01.2023., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti mage. U noći na ponedjeljak jače naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C.

U ponedjeljak, 16.01.2023., pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C.

U utorak, 17.01.2023., pretežno oblačno sa kišom, na planinama će padati snijeg. Vjetar južnog smjera sa jakim i olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.