Genijalni bh. meteorolog Nedim Sladić nasmijao javnost objavom na Facebooku: “Krajišnici će nažalost za koji dan potvrditi onu njihovu čuvenu ‘saš’ viđat cirkjuza'”

Za područje Bosne i Hercegovine danas je izdato narandžasto upozorenje. U obavještenju se navodi da se očekuje padavine između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, lokalno oko i iznad 90 litara po metru kvadratnom.

Udari vjetra će biti između 40 i 60, a lokalno do 80 km/h. Bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je prognozu modela za danas i poručio:

“Krajišnici će nažalost za koji dan potvrditi onu njihovu čuvenu ‘saš’ viđat cirkjuza'”.

“Poduzmite mjere opreza i pratite prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi”, navode iz FHMZ.

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo su izdali upozorenje na poplave.

“Prema Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja Agencije za vodno područje rijeke Save, u periodu od 14. do 18. maja prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih kišnih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, između ostalog, i na slivu rijeke Bosne.

Postoje opasnosti od pojave bujičnih poplava, te preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava”, navode iz Uprave.

Prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda

U ponedjeljak, 15.05.2023., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C.

U utorak, 16.05.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa jačim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

U srijedu, 17.05.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umejrene jačine. Prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U četvrtak, 18.05.2023., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom. Jači pljuskovi i grmljavina se prognoziraju na području Hercegovne. Vjetar slab sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 16 do 19°C.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.