Nedim Sladić otkrio kakvo nas vrijeme čeka u septembru i da li je došao kraj ljetu: “Sa sjevera Europe, signali za toplotu su sada, očekivano, znatno umanjeni”

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog oglasio se danas, 20. augusta, te najavio da ljetu još nije kraj. Meteorolog se oglasio na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

“Zašto sam rekao (i zašto sam bio skeptik uostalom na objavljenu vizualizaciju 17. augusta) da ću ponovo obnoviti očekivano okvirno stanje za mjesec septembar?

Pošto je za mene trenutno period odmaranja i punjenja baterija, dat ću samo okvirno svoje razmišljanje, bez prevelikog detaljisanja.

Obično je august mjesec u kojem nema jasnog i vodećeg drivera vremena i pogreške se javljaju često, pogotovo na duže staze.

Mlazna struja je još uvijek slaba, sve do trenutka kada se u cijelu priču ne umiješa sezona tropskih oluja u Atlantiku koja je energizira i ojača.

Sjećamo se septembara za koji se prognozirala iznadprosječna toplota i suša, dok je realnost bila sušta suprotnost – jedan od primjera takvih je bila 2017. godina.

Ako se sjećate, vizualizacija od prije tri, četiri dana držala je veliki dio Europe pod znatno višim temperaturama u odnosu na prosječne vrijednosti.

Podsvijest govori, a i sam model, da je prvobitno po inerciji prepoznato trenutno stanje – tj. aktuelni toplotni val i vrijednosti temperatura zraka koje će ići u jugozapadnim i zapadnim dijelovima Europe do 40 °C, usklađeno sa pokrenutim nizom prognoza u određenom vremenskom periodu (u prethodnom slučaju, taj period je bio od 14. do 17.08.2023).

S prvim naznakama osjetno hladnijeg zraka sa sjevera nad našim područjem na prognoznom materijalu, naziranjem tropskih atlantskih ciklona, te prilično dubokom dolinom sa sjevera Europe, signali za toplotu su sada, očekivano, znatno umanjeni.

Postavljaju se određena pitanja:

Da li je očekivana promjena vremena potkraj iduće sedmice prilično izražena?

Djeluje da jeste, uzimajući u obzir da su signali i na sedmičnom ECMWF materijalu splasnuli. Dolina nad sjeverom Europe pred sami kraj augusta djeluje sada prilično duboko u ovoj fazi.

I elongirano. I to pogotovo za zapadnu i centralnu Europu gdje se za idući mjesec i briše pozitivna temperaturna anomalija.

Da li su naša područja zasad na trasi tog izuzetno hladnog zraka?

Rekao bih za sada ne baš tako da naglo uskočimo iz kratkih rukava u zimske jakne, ali svakako da ćemo ići, prema trenutnoj ensemble prognozi, iza idućeg vikenda prema vrijednostima primjerenim kraju augusta – dakle, u najgrubljem, scenario bi se očitao u ugodno toplim danima, a svježinom ujutro i noću koja će biti olakšica za one koji nisu dobro spavali u proteklom periodu zbog vrućine.

Što dalje?

Jako je teško reći bilo šta u ovom trenutku detaljnije. Bolje rečeno nemoguće.

Euroatlantski režimi već duže vremena iniciraju atlantski režim (ATR), odnosno dizanje Azorske anticiklone na sjever, što otvara put Europi prema sjeverozapadnom strujanju i hladnijem zraku.

Međutim, i taj signal je danas izblijedio (sa 60 posto je spao na 20 posto) te se forsira ponovo sve izraženija negativna faza sjevernoatlantske oscilacije. Ovo zapravo najbolje otkriva koliko će period poslije idućeg vikenda biti predmet sklon čestim izmjenama.

Da li je ovo kraj ljetu?

Uzimajući u obzir trenutnu snagu Afrike, nije. Sve dok ijedna članica ensemble produkta pokazuje 20 °C na 850 hPa (1.5 kilometara visine)”, navodi Sladić u objavi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.