in , ,

Kako je moguće da 35 kilometara autoputa u BiH košta nestvarnih milijardu KM?

Pregovori s MMF-om propali su početkom januara

Milijarda i po KM, koju naše vlasti očekuju u novom aranžmanu s MMF-om, na pregovaračkom stolu bi trebalo da bude tek u aprilu, ali uz niz noviteta i novih uvjeta.

Inicijativom međunarodne zajednice trebalo bi biti formirano i posebno monitornig tijelo za nadzor nad sredstvima pomoći i kredita.

Pregovori koji su neslavno propali početkom ove godine neće biti obnovljeni prije kraja marta ili aprila, sigurno ne u februaru kad se ured Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u našoj zemlji bavi pretežno izvještavanjem.

Ova međunarodna finansijska institucija spremna je ući u novi krug pregovora, ali uvjeti koji će biti postavljeni za bh. vlasti mogu biti samo zahtjevniji nego ranije.

Kako Klix saznaje, na prijedlog međunarodne zajednice uspostavit će se poseban nezavisni monitoring tim, koji će pratiti utrošak kreditnih sredstava, ali i finansijske pomoći koja bude dolazila u našu zemlju.

Posebno će se pratiti infrastrukturni projekti iz velikog paketa Evropske unije, ali i nadzirati aktivnosti u borbi protiv pranja novca.

Važan novitet je da bi sve trebalo biti povezano s novim akcionim planom EU “Fight against money laundering and terrorist financing”, jer sredstva iz kredita i pomoći se u ovom momentu ne prate direktno.

Međunarodne institucije na više mjesta, naglašavale su kako je nelogično da 35 kilometara autoputa košta milijardu KM.

Pregovori s MMF-om propali su početkom januara, nakon što brojne sjednice Fiskalnog vijeća nisu dovele do približavanja stavova, a pregovarači iz RS bježali su i od uvjeta međunarodnih kreditora – Registra računa fizičkih osoba.

Domaćim vlastima postavljeni su brojni uvjeti, a sredstva MMF-a usko su povezana sa sredstvima Evropske unije za makrofinansijsku pomoć od 250 miliona eura koje je Vijeće ministara dogovorilo koncem 2020. godine.

Velike poplave: Strahovito nevrijeme pogodilo Tursku!

Aleksandar Vučić progovorio nakon hladnog tuša iz Izraela: “Više nijedna muslimanska zemlja neće htjeti da prizna kosovsku nezavisnost”